17.3.13

Sistemes monetaris (3)

Mig dírham
El sistema monetari marroquí, tot i que hi ha en circulació monedes i bitllets de diferents èpoques, no sembla a priori més complicat que un altre. La dificultat (o l'errada) per als estrangers és que solen simplificar-lo en l'equació 10 dírhams = 1 euro. El canvi varia una mica, però en general no és exacta.

Ara, igual com a ca nostra hi ha qui compta amb pessetes, i fins i tot en duros, al Marroc també coexisteixen sistemes paral·lels que, al principi, et poden complicar la vida.

Els preus del mercat (fruita, verdura, peix...) sovint no es canten en dírhams, sinó en francs. Llavors preguntes: "Quant val un quilo de llimes?" i et responen "Deu mil". O siga, 10.000 francs, que vol dir 10 dírhams, que vol dir gairebé un euro. La conversió sembla fàcil, però després demanes: "Quant val un kilo de pomes?", i la resposta ja no és "Deu mil", sinó "Deu". Dírhams. Per què? Ah, si ho sabés...! No hi ha regles fixes. L'altre dia un parell de pots de pintura, per exemple, ens van costar 19.000 francs.

I a banda, hi ha el real. Un dírham són dos reals. No s'usa molt, però hi ha coses que sempre es venen en reals: el julivert i el coriandre, l'encisam, els mandils... De fet, sembla que els reals són femenins: els hòmens rarament donen un preu en reals, només les dones que tenen més de certa edat.

I per acabar-ho d'adobar, en altres ciutats del Marroc els reals tenen un altre valor i uns altres usos.

(1, 2)

4 comentaris:

 1. Molt ben explicat !!!

  ResponElimina
 2. En serio que en alguns llocs et diuen francs i dirhams? no ho sabia! quin embolic em faria, sort que no hi compro masses coses jejeje i si s'escau, tinc la teva explicació per recordar la conversió en dirham ;)

  ResponElimina
  Respostes
  1. A mi el que em desconcerta és que s'utilitzen tan tranquil·lament en la mateixa conversa i per a coses similars. Quan em diuen els preus de vegades em costa processar la informació...!

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.