13.1.15

Assegwas Ameggaz!

Viatjar, canviar de lloc... implica no només aprendre coses, sinó desaprendre'n algunes. Per exemple, si fa un parell d'anys ens hagueren preguntat quin era el color butà no hauríem tingut cap dubte. Ara ja no està tan clar.

I si fa un parell d'anys ens hagueren preguntat quin any és, no hauríem tingut cap dubte. I ara? Doncs depèn. 2015 segons el calendari solar gregorià. 1436 segons el calendari lunar musulmà. 2965, tot just estrenat, segons el calendari amazic, combinació de solar i lunar, 5775 dels jueus, etc.

El calendari berber o del camp (فلاحي) s'ha seguit utilitzant sempre al nord d'Àfrica per a les tasques agrícoles. Als vuitanta algunes associacions culturals molt actives, sobretot algerianes, van voler recuperar-lo i amb ell algunes festes tradicionals com la de cap d'any o Iennaier (del llatí ianuarius, 'gener'), que quasi havia desaparegut. Per un probable error, en gran part d'Algèria avui es considera que l'inici de l'any és el 12, mentre d'altres diuen que és el 14. Al Marroc, però, cap festa se celebra mai el mateix dia que al país veí, i Iennaier és el 13.

A Algèria es fan, actualment, moltes celebracions, i hi ha moltes tradicions associades. Al Marroc són més modestes (a Tetuan sembla que no n'hi ha), tot i que hi ha certa reivindicació que aquest dia siga festiu, com els altres caps d'any (1r de Moharram i 1r de gener).

Les famílies s'hi reuneixen i fan un àpat especial els ingredients del qual varien segons les regions. Però sempre és copiós, per augurar un bon any i abundant.

Assegwas Ameggaz! Bon Any!

3 comentaris:

 1. Cadascú celebra l'any que més bé li va. Es una mica despropòsit, però som així. Jo per exemple estic a punt de celebrar el 9 DP. Es a dir, Després de Pons's Blog.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Abans del blog del Pons era el no-res...

   Elimina
 2. Me'n recordo de l'anècdota del butà, és molt bona. El tema dels anys és més de calaix :)

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.