24.11.12

Aixura


L'Aixura (عاشوراء) és una festa musulmana que té lloc el dia 10 de muharram. Se celebra de manera molt diferent segons les branques religioses i els països.

   
Per als musulmans xiïtes és un dia de dol, ja que s'hi commemora el martiri d'Alí, nét del profeta Muhàmmad, mort a la batalla de KarbalaIraq, l'any 680. Per als musulmans sunnites és un dia de dejuni (facultatiu). El que s'hi commemora depèn dels hadits que es tinguen en compte: que s'hi va crear el tron de Déu, els àngels, el cel i el paradís; que és el dia que va ploure per primera vegada; que Adam fou creat o que va abandonar el paradís i va trobar Eva; que l'arca de Noè va tocar terra; el moment que Moisès va obrir la mar Roja...

Al Marroc se celebra la festa del jovent i la família. És un dia on domina la caritat: hi ha l'obligació de donar almoina i de no abandonar els pobres. Els xiquets estrenen roba i reben regals, sobretot instruments musicals com tambors i trompetes, i també petards.

Paradeta de tamborets davant de Bab Tut
El dia següent es diu Zem Zem (زمزم) en al·lusió a un pou de la Meca, i els xiquets menuts tenen total llibertat per anar pel carrer banyant a tothom (però això ací pel nord no s'estila tant).

3 comentaris:

  1. Hihi, a mi la festa de l'aigua m'encantava ^^

    ResponElimina
  2. bé, no en déiem Zem Zem, però al meu poble també hi havia festa de l'aigua per les festes majors :D

    ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.