4.12.12

Sidi Hbib

Els morabits són tombes d'homes musulmans que es consideren prop de Déu; la gent els visita per obtindre'n la baraca (='benedicció'). Sidi Hbib és un dels molts que es poden trobar en la zona entre Tetuan i Larraix. Està dalt de tot de Jbel Habib (915 m), i la seua importància rau en què molts dels peregrins que van cap a Mulay Abdelsalam hi fan nit. Al costat del morabit (amb la cúpula) hi ha la mesquita i un petit refugi en dues parts: perquè els peregrins hi descansen i perquè hi puguen fer foc. Està envoltat de sureres centenàries que es consideren sagrades. Potser les fotos no hi fan justícia, però tot plegat és d'una senzillesa encisadora.

Santuari per davant i per darrere

Alguns d'aquests llocs de culte van ser promocionats per les autoritats colonials espanyoles, de manera que tenen aquest estil neoàrab propi de l'època.

Morabit per dins. Al fons, a terra, la tomba de Sidi Hbib.

L'interior de la mesquita, encatifada de suro

Sembla que aquesta religiositat més popular no és ben vista pels integristes religiosos. De fet, en algunes ocasions han causat desperfectes al santuari; fins i tot han tallat els arbres (centenaris!) del voltant. Però la gent segueix penjant ofrenes dels arbres per assegurar-se l'intercessió de Sidi Hbib. Dues de les peticions més comunes són trobar un (bon) marit i tindre fills. Aquesta darrera és la missió de l'ofrena que vam trobar ja a terra per culpa del vent: una camisa de bebè.

Podeu llegir-hi "Benvingut"?

4 comentaris:

 1. Ostres! El meu fill en tenia una igual... Comprada a El Corte Ingles... ;-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Però tu no vas anar a demanar-li res a Sidi Hbib, no? :P

   Elimina
 2. Si no fora per la forma dels arcs de les portes, em recorda a l'alqueria de "ma auela".

  ResponElimina
  Respostes
  1. Va, però a l'alqueria no tens un Sidi colgat ni un mihrab! O sí? :O

   De tota manera, els arcs són un invent dels espanyols, que van construir una sèrie de santuaris (d'edificis, en general) amb aquest estil "neoàrab" que es van traure no sé sap d'on. Es veu molt bé a l'eixample de Tetuan, també.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.