30.5.13

CTM

[Weekend a Nador - 0]


La Compagnie de Transport du Maroc o CTM (ستيام), antiga companyia nacional, existeix des de 1919 i és, pel que sabem, la millor companyia d'autobusos del Marroc. Els autobusos són exactament com a ca nostra, i fins i tot es poden comprar els bitllets per Internet. (Parèntesi: qui haja intentat comprar in situ un bitllet, per exemple, Tànger-Tetuan entendrà el fins i tot).

I, a més, són l'única opció decent per viatjar de Tetuan a Nador. El viatge és molt barat i relativament còmode; la gent majoritàriament dorm (excepte quan l'autobús s'atura a mitjanit i baixen a fer-se uns penxitos*, per què no?); la duració del trajecte és raonable.

És a dir, la duració prevista (gairebé tota la nit) és raonable. La duració del nostre viatge de tornada va ser surrealista: va arribar dues hores ABANS (?!). Entre el cansament, que eren gairebé les quatre del matí (havia d'arribar a Tetuan a les sis) i que no dúiem les ulleres pensàvem que havíem entrat en un túnel del temps.

Això passa a algun altre lloc del món mundial?

*En català correcte (?), broquetes morunes

3 comentaris:

 1. És que de desagraïts el món n'és ple: posen llumetes boniques per alegrar la vida, i la gent protesta! :)
  No està gens malament la web de CTM. Per cert, un dia ens podries explicar quin és l'abast de la llengua francesa al Marroc, que et sembla?

  ResponElimina
  Respostes
  1. La gent sempre ha de parlar! :D
   No m'entusiasmen els autobusos, però s'ha de reconèixer que aquests compleixen (gairebé) tots els estàndards.

   Ja miraré això del francès... S'hi parla molt, però a Tetuan la segona llengua és l'espanyol. Ja miraré de parlar-ne més.

   Gràcies per vindre!


   Elimina
  2. A Tetuan i tota la rodalia, l'abast del francés fora de les coses oficials i notarials no está gaire ben vist. Sempre cau millor qui xarra castellà.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.