11.5.13

Elogi de la lentitud


Aquest és el lema del Salon International de Tanger des Livres et des Arts d'enguany que vam visitar ahir. És un bon títol que, de fet, es podria utilitzar per a qualsevol activitat organitzada al Marroc. I l'excusa perquè, entre paradetes de llibreries, editorials i galeries d'art, n'hi hagués una de Slow Food Maroc (سلو فود بالمغرب)? Si aquest és el país de l'slow food, tot ell...!

Tot molt ben organitzat i la gent molt amable. Van caure uns quants llibres (clar) i, a més, va ser una bona ocasió per visitar el Palau Mulay Abdelhafid (ملاي عبد الحفيد) construït durant el mandat del que va ser soldà del Marroc entre 1908 i 1912.

Porta del palau

El palau mai no va ser habitat pel soldà, que el 1914 es va haver d'exiliar a Barcelona. El Protectorat Francès va subhastar l'edifici, que va passar a mans italianes. Tot d'una, el 1929, es va construir l'Hospital Italià de Tànger, que duien cinc religioses. Simultàniament s'hi va bastir una escola (que va funcionar fins el 1986) i, un parell d'anys més tard, l'Istituto Tecnico Comerciale. El 1935 la Regia Scuola Italiana acollia alumnes de tot Marroc i d'Espanya, a més de fills d'italians: al Palazzo Littorio els xics i la Palazzina Tivoli les xiques. El 1940 s'hi va afegir l'església i habitatges per a religiosos.

El pati

L'antic palau tenia un cos central i dues ales; són dos pisos amb quatres salons de decoració impressionant, 50 habitacions, 9 banys, jardins... Tot el conjunt fa 32.800 m2 (8663 m2 edificats). Avui dia l'únic que s'empra és l'Hospital Italià, que es considera el millor centre sanitari de la ciutat. La resta acull activitats culturals però, en general, està infrautilitzat.

Les paradetes de llibres

El bar de la fira amb decoracions de luxe
El palau encara depèn del govern italià (que ha tractat de desfer-se'n, però), i se'l coneix més com Palau de les Institucions Italianes.

3 comentaris:

 1. quin palau!!!! meravellós....i com que el soldà es va exiliar a Barcelona al 1914???? :O

  ResponElimina
  Respostes
  1. És un edifici molt bonic, la llàstima és que estiga una mica deixat (com tot?). Sembla que no s'hi posen molt d'acord, i per això està infrautilitzat. Però hi fan també cicles de concerts, a veure si aconsegueixo anar-hi!

   La història del soldà... és molt llarga! :D

   Elimina
 2. Mira que tenen joies arquitectòniques i de gran valor i no saben com conservar-les...bé, suposo que el de sempre, la riquesa se la queden uns pocs i per què coi invertir en una cosa que està "morta" ?
  No obstant, últimament a Marrakech que és el cas que conec més han arreglat el Palau El Badi, i algunes coses de el Palau Bahia també....ja és un bon passet ;)

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.