13.7.13

La batalla de Tetuan


El títol original d’aquest quadre de Fortuny era Expugnació del campament marroquí per les tropes espanyoles el 4 de febrer de 1860.  Aquesta batalla entre soldats espanyols (466 catalans) i les tropes de l’exèrcit marroquí. va ser el primer conflicte peninsular que va tindre cobertura periodística. De l'estil del moment:
“Alguien debió dar la voz ¡Sálvese quien pueda! ¡Estamos envueltos! ¡Estamos cortados!… Ello es que repentinamente, aquellos indómitos luchadores que peleaban como acosados jabalíes, y que parecían decididos á perder la última gota de sangre antes que abandonar sus campamentos, depusieron las armas, prorrumpieron en gritos de terror, saltaron entre los setos y la lona y huyeron por todos los lados, levantando las manos al cielo, volviendo la cabeza para maldecirnos ó para saludas sus amadas tiendas, en que dejaban todo su haber y además de su honra y su esperanza.” 
Pedro Antonio de Alarcón, Diario de un testigo de la Guerra de África
Tot i ser una obra inacabada, és impressionant. Si més no, per la mida: 10 metres de llarg per 6 d’ample. El podeu veure a Barcelona, al MNAC. Fins el 15 de setembre forma  part de l’exposició La batalla de Tetuande Fortuny. De la trinxera al museu. Si podeu, acosteu-vos-hi: n’aprendreu del paisatge de Tetuan, de Fortuny, de Dalí (que en va fer una versió) i de la història mateixa del quadre, que ha donat més voltes que el bagul de la Piquer.


I si no podeu anar-hi, el documental La mitad invisible de TVE us en pot donar una idea (Entre nosaltres: el presentador no és una mica estrany?).

Però per acabar de convèncer-vos: fins l'1 de setembre aMNAC hi ha una exposició gratuïta de fotos d'Ortiz Echagüe (Nord d'Àfrica) que són molt curioses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.