26.8.13

Oficis

Fontaner a la medina de Tànger

Hi ha més d’un aspecte estrany respecte dels treballs de la gent (a banda que la majoria no en tinga).

Per exemple, que molts treballs sembla que consisteixen, simplement, en estar. Hi ha molta gent que està en un lloc (llegiu aparcament, finestreta, botiga…) però, strictu sensu, ningú diria que treballen. Un altre és la quantitat de persones que calen per fer un treball. Per exemple... més de vint hòmens en una barca? A les botigues, també, sempre hi ha dos o tres espontanis que ajuden al venedor, no saps ben bé a què, i és amb qui acabes fent el negoci.

I, a banda de tot això, hi ha una sèrie d’oficis o treballets curiosos. Per exemple:
 • Vendre botelles de lleixiu a la botiga no té res de curiós (ni que siguen reomplides, que n'hi ha). Però un senyor passa cada dimarts cridant, alternativament en semifrancès i semiespanyol "lejío, javel, lejío, javel..." com si li anara la vida. Ven lleixiu a gotets.
 • El chico que porta la bota (bombona). Pot tindre cinquanta anys, però normalment és el chico. El butà val 45 dírhams (tot i que diuen que la pujada és imminent) i al chico que la duu se li'n donen cinc més. També la col·loca (cal una clau), però ens sembla arriscat i ens la posem nosaltres.
 • A la porta de Correus hi ha sempre un parell de senyors que omplin formularis o escriuen adreces (o cartes) per a la gent que no vol/sap escriure.
 • Hi ha qui passa pels cafès i ven cigarros, mocadors de paper (fins ací més o menys normal), fulles amb fotocòpies de sudokus... També hi ha hòmens que van amb una cistella folrada de paper d'alumini (aquest detall és essencial) i venen fruita seca (قشقشة, qaxqxa).
 • Els ajudants de la frontera que venen (per quant?) els paperets que s'han d'omplir, o diuen que fan els tràmits més ràpid, o jo què sé.
 • Els aparcadors de Tetuan, que tenen un permís de l'ajuntament però no paguen res (!?). De vegades duen armilles fluorescents de procedència també curiosa: la marató de TV3, una empresa netejadora de Manresa... (El modus operandi molt ben explicat ací).
 • Hi ha funcionaris el treball dels quals consisteix en posar i llevar banderes del Marroc cada vegada que hi ha un esdeveniment important a la ciutat, o una festa, o arriba un personatge important. Pareix que siga poca faena, però si comptem que a cada avinguda, a cada rotonda, a cada cap de cantó es posen i es lleven un munt de banderes dos o tres vegades al mes...
 • ...

4 comentaris:

 1. Realment curiós. Suposo que els turistes de tot això no se'n deuen adonar, oi?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hi ha turistes de tota classe... Però suposo que la visió que tens quan vius en un lloc és diferent de la del visitant ocasional.

   Elimina
 2. Aquest fontaner té esperit de pintor!
  per cert, lo dels aparcadors o senyors amb armilla groga (super bruta normalment) és de dubtosa legalitat....són espontanis i pobre de tu que no els donis els diners...ves a saber com et trobes els cotxes quan tornes!

  ResponElimina
  Respostes
  1. El més curiós és que a Tetuan sí que tenen una mena de permís de l'ajuntament (quan n'hi ha un sense identificació, la resta el fa fora!); però després el que cobres és per ells.

   En general tothom els dóna 3 dírhams. Però tampoc no passa res si un no duu solt. En fi, suposo que Tetuan és bastant tranquil en tots els aspectes.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.