4.11.13

La Suïssa marroquina

[Cròniques d'una excursió al sud - 2]

Panoràmica de la ciutat

Abans d'arribar a Ifrane, i a la mateixa ciutat, en veiem el nom escrit de moltes maneres diferents: Ifrane, Efrane, Ifran, ايفران, يفران, إفران... (Parèntesi: a partir d'ací, aquest fenomen serà una constant. Es tornaria un boig fotografiant cartells). 

En amazic Ifrane vol dir 'coves'. És una ciutat de l'Atles Mitjà (الأطلس المتوسط) que el 1929 es va convertir en un centre d'estiueig per als colons francesos, segurament pel bon clima (la viquipèdia diu que és ell lloc on s'ha registrat la temperatura més baixa de l'Àfrica: -23º).

És una ciutat fortament europeïtzada, fins el punt que se l'anomena la petita Suïssa o la Suïssa marroquina. És famosa per l'estació d'esquí i per la universitat. Molts marroquins diuen que Ifrane és una de les millors ciutats del seu país, i molts europeus que és horrible. No n'hi ha per tant, ni per un costat ni per l'altre. O potser ens n'hem endut una bona impressió perquè pensàvem endur-nos-la roïna? S'entén que els nacionals hi vagen de vacances perquè, al capdavall, és diferent de la resta. Per això mateix costa d'entendre que hi vinguen els europeus ja que és... com qualsevol altre lloc d'Europa. Fins i tot els preus no difereixen molt d'Espanya. Oficina de correusOficina de turisme

Wi-fi gratis al carrer

10 comentaris:

 1. Aquest estiu vaig passar uns dies a la zona....no vam pernoctar a Ifrane ja que era un cop acabat el Ramada i estava a tope de turisme nacional; no hi havia ni un "guiri" (excepte jo), només marroquins, desenes d'ells, de vacances, buscant aire fresc i pur, i precisament, crec jo, també cercaven paisatges urbans i naturals ben diferents a la resta del país, ben diferents a les seves ciutats i pobles d'origen.

  Vam dormir al poble del costat, Imouzzer Kandar, que era ben igual d'estil encara que menys luxós (com dius, Ifrane hi ha les universitats més elitistes del país, també el palau d'estiueig del rei....i allí es cuida tot....menys els parcs...els espais naturals estan plens de brossa, evidentment que ni hi pensen en com els embruten)

  A mi no em va semblar gens horrible aquesta zona....és més, l'entorn natural és meravellós i l'espai urbà, completament eclèctic: aquestes cases a la suïssa son ben curioses en veure-les al Marroc, i mentre per una banda mantenen l'estructura a l'europea, fins i tot algunes d'elles la seva decadència, a les finestres, patis i jardins, pengen alfombres, teles, tapissos i cobrellits a la marroquina; música magrebí a tot drap i olor a tagin per tot arreu. Aquesta és la màgia del Marroc...qualsevol cosa és sorprenentment possible!!!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Em costa de creure que no hi hagués estrangers.

   Tens raó amb la "barreja estranya" de cases suïsses i mantes a les finestres... com no podia ser d'una altra manera!

   Elimina
 2. Personalment m'encanta la zona d'Ifrane i l'Atles mig en general. Ifrane és una base magnífica per fer excursions, però prefereixo anar a dormir a Azrou o a Immouzer, com diu la Lux. Bon viatge!

  ResponElimina
  Respostes
  1. A mi també em va encantar la zona (no tant la ciutat, però no em va desagradar gens).

   Elimina
 3. És la regió on hi ha pistes d'esquí, oi?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, però encara no ha caigut ni un borrall de neu.

   Elimina
 4. Anònim4.11.13

  A part del wifi gratuit no sembla un lloc gaire interessant per veure...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Probablement no val la pena viatjar al Marroc només per veure Ifrane. Ara, qualsevol lloc al Marroc, pel que conec fins ara, és capaç de sorprendre.

   Elimina
 5. Això és com si jo anés de viatge al Japó i anés a menjar a una taverna catalana

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, però al pà amb tomata li posarien sushi. Tot i que "semble" Europa... és Marroc!

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.