14.11.13

Les dunes

[Cròniques d'una excursió al sud - 7]


Un erg (عرق) és, segons el DIEC, "un territori extens cobert de dunes organitzades d'una manera més o menys regular". Organitzades o no (si aquest és el país de la desorganització!) un erg és el que tothom té al cap quan pensa en un desert.


El passeig per les dunes en fer-se de nit és un bon premi a les hores de cotxe. L'arena és finíssima i el color canvia cada minut. Mai no hi havíem pensat: està freda per damunt i calenta per baix, just al contrari que al costat de la mar.


De matí les ombres han canviat, i els colors. Posar-hi el peu és com fer-ho a la neu: estan congelades, i al cap de poca estona fan falta les sabates. 

Marques d'escarabats
L'arena sembla molt neta, però si s'atura a escoltar veurà que hi ha plantes camuflades i està plena d'animales com els escarabats, que en argot del desert s'anomenen qat-qat (del francès quatre-quatre, '4x4').


La duna més alta fa uns 150 m. Des de dalt, pel matí, es poden veure un munt de grups de gent acampada que ve a experimentar el desert. Arriben de nit al llom de camells turístics i es creuen que estan sols enmig del silenci i del no-res, però estan a tocar. De matí tornen als hotels/albergs, cridant-se d'uns als altres (i el silenci del desert?). Els guies i els camells es veuen pacients.Merzouga

Aquestes dunes al costat de Merzouga, Erg Chebbi (عرق شبّي) són probablement les més famoses del Marroc i al poble pràcticament totes les cases ofereixen quartos per llogar i passeigs amb camell o amb quads destrossadunes. El dia després de l'aïd sembla un poble de cow boys; només falten boles peludes rodant a soles i, potser, sobra una mica d'arena.

Les dunes, allà lluny

4 comentaris:

 1. Haig de confessar que vaig passejar amb camell pel desert de Tuníssia, activitat cent per cent turística i cutre. Però va ser una experiència bona.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si va ser una bona experiència, de cutre res!

   Elimina
 2. M'encanta el desert. I jo també vaig fer una excursió en camell...i a peu, i pujant a la duna més alta....amb ganes, amb emoció absoluta, amb connexió amb tot!!! es meravellós

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.