2.11.13

Nit a Fes

[Cròniques d'una excursió al sud* - 1]


"Because we lived on the frontier between the old city and the new, we could see how different the French Ville Nouvelle was from our Medina. The streets were large and straight, and lit by bright lights in the night. (Father said that they squandered Allah's energy because people did not need that much bright light in a safe community.) They also had fast cars. Our Medina streets were narrow, dark, and serpentine -filled with so many twists and turns that cars could not enter, and foreigners could not find their way out if they ever dared to come in. This was the real reason the French had to build a new city for themselves: they were afraid to live in ours."
Fatema MernissiDreams of Trespass - Tales of a Harem Girlhood (1994)**.

['Com que vivíem en la frontera entre la ciutat vella i la nova, podíem veure com eren de diferents la Ville Nouvelle francesa i la nostra medina. Els carrers eren amples i rectes, il·luminats amb làmpades que brillaven en la nit (El pare deia que malbarataven l'energia de Deú, perquè en una comunitat segura la gent no necessita tanta llum.) També tenien cotxes ràpids. Els nostres carrers de la medina eren estrets, foscos i sinuosos, amb tantes revoltes que els cotxes no podien entrar-hi i els estrangers no trobaven la manera d'eixir-ni, si alguna vegada s'hi aventuraven. Aquesta va ser la veritable raó per la qual els francesos van haver de construir una ciutat nova per a ells: tenien temor de viure a la nostra.']

Fes és enorme. Ens ho ha paregut només arribar-hi, i ho constatem amb un passeig de no-res. Diu que hi ha més de 9000 carrers, carrerons i atzucacs (زقاق) a la medina. Uns 8990 quedaran per a la pròxima visita, ja que només hi estem de pas.

Les botigues estan tancant o tancades, i hi ha qui ens pregunta, estranyat, què busquem. Ens adverteixen que demà és l'aïd i que, per tant, també estarà tot tancat. Es veu que als turistes només els ha d'interessar comprar. La qüestió de les fotos no els impressiona gaire (i l'aïd és probablement el millor dia per fer-ne); els sembla que ens hem equivocat.


Se suposa que és la nit més tranquil·la de l'any, i vora les dotze encara hem topat amb uns quants corders belant cada cop més fort; amb un home que imitava un corder per fer riure un bebè que ho trobava d'allò més graciós; amb un altre home la cunyada del qual és de Brisbane (aquesta informació és rellevant perquè viatgem amb una australiana; sinó, probablement hagués tingut una cunyada a Gandia), etc. És clar que qui va escriure El silenci dels corders no havia passat pel Marroc el dia abans de la festa grossa. Se'ns ocorren aquestes coses.


Palace?!?
*Al sud de Tetuan, s'entén. Perquè queda moooolt de sud, més cap avall!
**Aquest llibre també està publicat en català (Somnis de l'harem, Columna) i en castellà (Sueños en el umbral: Memorias de una niña del harén, El Aleph).

10 comentaris:

 1. Ah... Fes.... Aquesta ciutat i jo tenim una relació inconclosa... Ens arribarem a estimar, ho sé.
  Bonica cita del llibre de la Mernissi, una autora que m'encanta i aquest llibre que cites és una gran lectura per contectualitzar la ciutat.
  Bon viatge!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ja m'he llegit totes les teues aventures a Fes :)

   Elimina
  2. Aventures i desventures...
   Ara de debò, estic esperant l'ocasió adequada per conèixer Fes de la mà d'algú que me la sàpiga ensenyar, amb els nostres ulls d'arquitecte no ens podem permetre de no conèixer bé aquesta ciutat.
   Bon viatge!!!

   Elimina
 2. Per això ho volem tot il·luminat, perquè vivim en llocs poc segurs.

  ResponElimina
 3. Estàs aconseguint que m'entren ganes d'anar-hi.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquesta era la idea!

   Elimina
 4. Haig d'anar a Fes...encara no ho he aconseguit!!!! vull trepitjar ni que sigui un miler de carrerons (això d'arribar a 9.000 és complicadissim,,,)

  Genial el llibre de Mernissi, em va entusiasmar veritablement....Bertika me'l va descobrir a la seva secció de sóc el que llegeixo i el vaig gaudir a fons ;)

  jajajaja jajaja quin "palace"....són molt graciosos els marroquins... els sona a un lloc gran i luxós, així que...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo en realitat tampoc no ho ho he aconseguit, perquè una nit no és res. Però tot arribarà, i n'haureu de llegir les cròniques!

   Elimina
  2. Eesperem amb ànsia, que ho sàpigues ;)

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.