4.12.13

Les estrelles de Sidi Moumen

"Il disait qu'Allah était juste et qu'il aimait la justice. Moi, je n'en étais pas si sûr, autrement, comment justifier l'existence de lieux comme Sidi Moumen?"
Mahi BinebineLes étoiles de Sidi Moumen 
'Deia que Déu era just i que estimava la justícia. Jo no n'estava tan segur, si no, com justificar l'existència de llocs com Sidi Moumen?'Sidi Moumen (سيدي مومن) és un barri de barraques al nord-est de Casablanca, si barri de barraques no és dir molt. És un dels darrers llocs del món on algú voldria haver nascut, on més que viure s'hi sobreviu mitjançant la cola, la prostitució, la violència i, en el millor dels casos, la venda del que es troba cada dia a l'abocador que és a tocar i ho impregna tot. Sidi Moumen és el lloc que mai no veuen els turistes.

Yachine, el protagonista de la novel·la hi conta com, malgrat tot, un hi pot ser feliç: jugant a futbol amb els amics, aprenent a arreglar mobylettes atrotinades, somiant amb uns ulls de dona... Però Sidi Moumen és també el lloc on, si una cosa pot anar malament, anirà pitjor.

I llavors apareix algú que promet el paradís. Per arribar-hi, només has de morir, però "nous étions en réalité presque morts. Alors, un peu plus ou un peu moins, quelle importance!" ('estàvem en realitat quasi morts. Llavors, una mica més o menys, què més té?'). Yachine i els seus amics s'enfonsen en un món que no és el seu i que els acabarà engolint, i a tants amb ells.

És la novel·la que va inspirar aquesta pel·lícula.

2 comentaris:

  1. Mercès per la recomanació! Me la poso a la llista!

    ResponElimina
  2. Jo també miraré si trobo la novel·la

    ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.