3.1.14

Chafarinas

Illa d'Isabel II des de Ras al-Ma.

Les illes Chafarinas (جزر إشفارن) són un grup de tres illes molt petites: Congreso, Isabel II i Rey Francisco. Els marroquins els hi donen uns altres noms, en amazic: عيشة o عايشة (Aïsha), إيدو (Idu) i أسني (Asni). En total, mig quilòmetre quadrat a quatre quilòmetres de la costa.

Són espanyoles des del 6 de gener de 1848, una de les plazas de soberanía, juntament amb les illes Alhucemas i el penyal de Vélez de la Gomera (la qüestió de la illa de Perejil ja no està tan clara). 

Actualment la illa d'Isabel II, on hi ha el far, és l'única habitada. Hi viuen uns 30 militars (gaviotos) i un equip del Ministeri d'Arias Cañete. Les Chafarinas són una reserva mediambiental molt important, sobretot d'aus (per això és tan difícil accedir-hi). Abans hi havia vells marins (Monachus monachus). La més famosa d'aquestes foques, de nom Peluso, va faltar fa anys; ara no se sap ben bé si en queden dos, quatre o no cap.


Postal antiga del far
(Ací podeu veure més postals de les illes.)

El far és un dels pocs edificis encara dempeus de quan hi havia animació a l'illa. El 1859 es va decidir que era necessari construir-lo, però els plànols i els permisos van estar anant d'un despatx a un altre durant quaranta anys (poca broma). El 1900 es va inaugurar la maquinària del que havia de ser el far de 3r ordre (no una simple llum com fins aleshores), i el 1901 l'edifici nou. El 1927 es va automatitzar, de manera que s'hi va suprimir el personal, i l'any 1984 es va electrificar.

5 comentaris:

 1. Aquí cada vegada tenim més la sensació de ser una plaza de sobirania d'aquestes...

  ResponElimina
 2. Sempre els he trobat un encant especial als fars. En alguns països, l'ofici de farer era militar, en d'altres policial, en d'altres ple d'extres (radiooperador, observador meteorològic, etc.).
  Coneixes la història del Far de les Columbretes?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Et refereixes a la història en general o a una història en particular? Estàs parlant amb uns faraddictes! Pam dalt pam baix n'haurem visitat més de 300... :D

   Elimina
 3. El faroner (i la seua família) foren atacats per pirates. Rotllo pel·lícula de terror.

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.