27.3.14

Hèrcules

Hèracles (segons la mitologia grega) o Hèrcules (segons l'adaptació romana) era un semidéu d'arbre genealògic complicat, com tots els habitants de l'Olimp. Sembla que aquest heroi extra forçut no era tan bo com el pinten i va matar els seus fills (açò és un resum, eh? Anem per feina). Per fer-se perdonar va haver d'acomplir dotze tasques aparentment impossibles que li va encomanar el rei Euristeu de Micenes, que per a més inri era son cosí. Poca broma amb la reinserció social de l'època.

Hèrcules a Ceuta

Dels treballs hi ha diferents versions, es veu que cada escriptor de la antiguitat en feia una (fins i tot el Mira; però la d'Astèrix és més divertida). La desena tasca encomanada era robar els ramats de Gerió, un monstre gegantesc amb la forma de tres hòmens units per la cintura (?) que vivia a Erítia (se suposa que és Cadis). Per arribar-hi va haver de carregar-se tres o quatre monstres pel camí, però li va sobrar temps per construir dues columnes a l'estret de Gibraltar (??).

Segons els romans, però, el que va passar és que Hèrcules havia de creuar el que aleshores era l'Atles. Però com que era espavilat, en lloc de pujar i baixar, el va travessar. Això és fàcil si té força sobrehumana, i de passada es creen unes coves la mar de turístiques.


Entrada a les coves d'Hèrcules. O d'Hírcules.

Així es van connectar l'Atlàntic i el Mediterrani i es va formar l'estret de Gibraltar, que en l'antiguitat figurava en els mapes, precisament, com a Columnes d'Hèrcules. Les dues columnes serien doncs, d'una banda el penyal de Gibraltar i d'altra el Jbel Mussa (جبل موسى). Els espanyols diuen que no, que és el mont Hacho de Ceuta. El Mussa fa 842 m, i l'Hacho 204. Sense comentaris.


Pintada en un garatge de Tànger.
No és afició desmesurada per la mitologia, sinó pel futbol.
(A Tànger tot es diu Ibn Battuta o Hèrcules)

Una darrera versió? La d'un senyor grec que va escriure que el que va passar en realitat és que l'estret ja existia, i Hèrcules el va fer... més estret. Així els monstres de l'Atlàntic no podrien entrar al Mediterrani. 

2 comentaris:

  1. A Girona tenim el gegant Gerió, de 3 caps. Cada any per les fires de Sant Narcís surt a ballar pels carrers

    ResponElimina
    Respostes
    1. Això Hèrcules sí que no (vaja, crec).

      Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.