6.3.14

Hxuma (1)


أبجديات (abjadiat, 'alfabet')
حرام (haram, 'il·lícit, no permès per la religió')
لا يجوز (la yajuz, 'impossible')
ممنوع (mamnua, 'prohibit')

Per bé que alguns opinen diferent, cal molt de temps per entendre com funciona la cosa social. De vegades sembla que tot s'hi organitza al voltant de dos ح. Hi ha el que és حرام (haram, 'il·licit, no permès per la religió') i el que és حْشمة (hxuma, 'vergonya'). 

En realitat, la paraula hxuma, de les més utilitzades, és molt difícil de traduir. Primer que res, cal saber que en aquesta societat allò col·lectiu és més important que allò individual. Això significa que a la base de la piràmide de qualsevol decisió està el que pensen els veïns, els professors, els cosins prims, aquella tia que només apareix als casaments... Al mig, el que la família més directa considera que s'ha de fer, i tenint el compte el que pensen, comenten i critiquen tots els anteriors. Al vèrtex, si queda lloc, el que un vol.

I tot plegat en queda tan poc que és molt difícil pixar fora del test. Qualsevol cosa inusitada, encara que no siga il·legal (i els tentacles de la llei són allargats), comportarà la vergonya per a tota la família. La manera de vestir pot ser hxuma; estalviar-se un parell de salamaleikums davant d'un veí pot ser hxuma; no cedir el seient a l'autobús pot ser hxuma; voler decidir si s'estudia o no pot ser hxuma... Bàsicament qualsevol cosa pot ser hxuma, de manera que l'opinió aliena marca totalment els límits del que és acceptable. 

De fet, més que la religió. Un exemple: beure alcohol, segons moltes interpretacions (en això no ens entremetrem), és haram. Però evidentment d'alcohol se'n beu tant com a ca nostra o més, i es tolera mentre es faça d'una manera discreta. Aquesta és la clau: beure alcohol és haram, però beure alcohol davant de la mare seria molt més greu, seria hxuma. De manera que el que és hxuma acaba tenint més importància en la vida quotidiana que la religió, perquè condiciona la de creients i no creients (si aquests darrers existeixen al Marroc; en això ens entremetrem menys encara).

(Continua ací.)

4 comentaris:

 1. Gran explicació, m'ha agradat molt com ho has transmès. Efectivament la hxuma és un terme molt complexe i conèixer-ne l'existència és vital per entendre moltes coses en aquest país.

  ResponElimina
 2. Ostres, així allò de "faig el que vull, perquè faci el què faci em criticaran" no tindria massa sentit...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pareix que és una mica més complicat... :)

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.