8.3.14

Hxuma (2)Que el concepte de hxuma complica la vida? No, però això només és per als hòmens: a les dones els la fa, senzillament, impossible.

Un diumenge pel matí, a Xauen, vam veure arribar unes dones carregades de llenya per a un forn (com aquestes, més o menys). Xauen és una ciutat turística, i els turistes ho volen fotografiar tot. Però ràpidament va eixir un home que va començar a cridar "Hxuma, hxuma!", sense estalviar escarafalls. Els turistes se'n van anar sense la foto.

Aquell guardià de la dignitat de les dones era bastant més jove que elles. Tenia totes les dents (si vostès han estat al Marroc sabran que això és un bonus); les dones, clarament, no les tenien. Duia una jupa negra de cuir que contrastava amb els mandils i la roba vella de les dones. Fumava (no cal dir que les dones no fumen, almenys en públic. Seria hxuma, evidentment).

A aquell guardià de la dignitat de les dones, dèiem, li va semblar que fer-los una foto atemptava contra la dignitat d'aquestes. En canvi, estar allà bevent un cafè tranquil·lament mentre elles portaven tots aquells quilos de llenya a l'esquena, costera amunt, des d'Al·là sap on... Això no li'n produïa ni un borrall, de vergonya.

Aquest és el concepte.8 comentaris:

 1. Un post adient pel dia de la dona treballadora. D'això nosaltres en diguem "tenir galtes"

  ResponElimina
 2. Anònim10.3.14

  Està clar que les dones sostenen l'economia al Marroc, com a tot Àfrica....quan creues l'Atles veus a les dones amunt i avall carregant piles de llenya i de productes de la recol·lecció del camp, etc i molts homes jaient a l'ombra i prenent te ...

  ResponElimina
  Respostes
  1. És el primer que penses quan véns al Marroc (no coneixem molt més de tros africà).

   Elimina
 3. Com de costum, en quatre paraules, l'heu clavat. :D

  ResponElimina
 4. "..i els turistes ho volen fotografiar tot." I resulta evident que no s'assabenten de res. Un plaer llegir-te.

  ResponElimina
  Respostes
  1. És clar que com més temps passes a un lloc més possibilitats tens d'assabentar-te'n. De vegades els turistes no en tenen cap culpa, de no veure les coses (n'hi ha de molt amagades). D'altres, tanquen els ulls; probablement són els que també ho fan a ca seua...

   El plaer és nostre.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.