16.4.14

Alhucemas: herència espanyola

[La Rocade Méditerranéenne - 9]


Alhucemas (الحسيمة, alhusaima en dàrija vol dir 'espígol') és una ciutat del nord del Marroc relativament poc coneguda, però que val la pena visitar. Fins fa poc les comunicacions no eren molt bones. Ara, a banda de la carretera nova, hi ha combinació amb barca des de la península (Motril, i potser alguna ruta més).

Com a Tetuan, encara hi és ben visible la presència espanyola d'aquells anys en alguns edificis com l'antiga duana que ara és la duana marroquina; l'església, que segueix funcionant; l'antiga comandància militar espanyola, que ara és un centre educatiu de primària i secundària espanyol (l'Instituto Español Melchor de Jovellanos: la gent en diu, simplement, colegio)...Però no només en els edificis. Quan hi van desembarcar els espanyols, el 1925, es va rebatejar la ciutat amb el nom de Villa Sanjurjo (nom fàcil de pronunciar), que es va canviar durant la república per Villa Alhucemas. El règim franquista li va restituir l'honor al general Sanjurjo (el de la Sanjurjada, sí), i així es va quedar fins la independència. Ara, tot i que el nom oficial és الحسيمة (Alhusaima), els naturals en diuen بيّا (Biya = 'Villa').

El Colegio

2 comentaris:

  1. Sí que van deixar petges, els espanyols. M'encanten aquests edificis tant blancs i lluminosos

    ResponElimina
    Respostes
    1. L'arquitectura colonial d'aquesta època (deixant de banda altres consideracions sobre el colonialisme) és molt interessant.

      Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.