15.5.14

Les illes Alhucemes

[La Rocade Méditerranéenne - 13]

El penyal d'Alhucemas, des de la platja d'Sfiha (شاطئ صفيحة) 

Les illes Alhucemas són un conjunt de tres illes: el penyal d'Alhucemas (صخرة الحسيمة) i els illots de Mar (مار) i de Terra (تييرا), a 800 i 900 m del penyal, respectivament. En àrab en diuen les illetes (الجُزيرات). La superfície total són 0,046 km2 i la major altura són 27 m, al penyal. Però això no li fa res per ser una font d'orgull patri com a plaza de soberanía.


Illot de Terra

Les illetes pertanyen a Espanya des del 1560, quan un soldà li les va regalar a Felip II a canvi de protecció (quines coses!). L'ocupació espanyola, però, es va consolidar més tard, a partir de 1673. Des de llavors sempre ha existit una guarnició militar al penyal; van arribar a viure-hi 350 persones. Fins 1927 hi va funcionar el far, però en acabar els enfrontaments es va trobar que ja no feia falta. Després es va utilitzar com presó.

Ells illots sempre han estat deshabitats. El de Mar s'ha utilitzat com a cementiri del penyal.

50 m de la platja

En els darrers anys hi ha hagut diversos incidents d'"ocupacions" més o menys seriosos. Ara els illots estan envoltats d'un filat espinós, i per fi les gavines hi poden pondre ous tranquil·lament.

4 comentaris:

 1. Mira que n'arriben a tenir d'illots, els espanyols! Ja cal que els vigilin bé, no fos cas que es desmembrés l'imperi

  ResponElimina
  Respostes
  1. Tampoc no tants! Jo crec que ja n'hem parlat de tots, o gairebé.

   Elimina
 2. M'agrada veure com la Natura triomfa allà on els humans fracassen. Illots que, ben aviat, seran reserves de la biosfera.

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.