20.7.14

El desastre d'Annual


Això és Annual (أنوال), uns 120 km a l'oest de Melilla. Aquestes fotos estan preses el mes de gener. Ara imagine-s'ho el mes de juliol de fa 94 anys. Un sequeral? Doncs per aquest sequeral es van perdre no se sap quantes vides.

El juliol de 1921, en plena Guerra del Rif, les tropes espanyoles comandades pel general Silvestre foren desfetes per les tropes rifenyes d'Abd-el-Krim. L'intent de proveir l'assetjada posició militar d'Igueriben va provocar la mort de gairebé tots els soldats espanyols i l'ordre de retirada. Els rifenys, en nombre molt inferior, perseguiren els soldats espanyols i els exterminaren al llarg del camí cap a Melilla. El cadàver del general Silvestre mai no es va trobar. Els supervivents encara es refugiaren al mont Arruit on van resistir dues setmanes sense gairebé provisions ni ajuda; molts moriren de set. Finalment es rendiren, però els assetjadors no van acceptar-ne la rendició i tingué lloc una altra matança d'espanyols. El desordre de la retirada va possibilitar l'encerclament de Melilla per part dels rifenys i la victòria d'aquests.

Tot plegat es coneix com el desastre d'Annual en la historiografia espanyola, i a més de les conseqüències humanes, va tindre greus conseqüències polítiques que s'expliquen poc als llibres de text.

I quan un veu aquest sequeral...

Abd-el-Krim al-Khatabbi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.