22.7.14

El triomf d'Annual

El desastre d'Annual va ser la culminació del fracàs absolut de l'exèrcit espanyol a l'Àfrica. Els rifenys, en canvi, anomenen aquest episodi el triomf d'Annual. Entre altres raons, perquè va donar lloc a una independència de facto que es plasmà en la breu República del Rif, que tampoc no s'esmenta massa en els llibres de text d'ací baix.
Aquest és el monument que trobarà a la carretera R610 si mira atentament. No hi ha cap indicació, ningú no en té cura del lloc. Tot plegat, fa sensació de pèrdua, de malbaratament, d'inutilitat.

Si té temps es pot distraure llegint la placa. Comença en el nom de Nostre Senyor i una aleia que ens recorda que, si Déu vol, els exèrcits menys nombrosos vencen els poderosos. Ben trobat. 

Continua exalçant els herois mujahidins per la seua fe sincera i el seu patriotisme excepcional. Per la batalla que va tindre lloc el


في يوم الجمعة 26 ذي القعدة 1340 ه الموافق ل 21 يوليوز 1921 م
'divendres 26 de dhu-al-qada (11è mes del calendari lunar) del 1340 de l'Hègira que correspon al 21 de juliol de 1921 de l'era cristiana'

(Parèntesi: només que no correspon, perquè hi ha una errada en la conversió de la data. Naturalment).

La resta del text es recrea en el mateix to èpic d'aquest , recordant que el valor que aquests soldats va acabar amb la quimera del colonialisme i va inspirar el poble vietnamita, etc.

Qui pot negar que per la data i Ho Chi Minh pagava la pena l'esforç de vindre?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.