16.10.14

La gran mesquita gran (i nova)

La gran mesquita (المسجد الأعظم) de Tetuan, a la medina, la va manar a fer el sultà Mulay Sylaiman ( مولاي سليمان) el 1808, damunt una altra mesquita del segle xvi. De fet, la construcció d'aquesta mesquita va provocar el canvi de lloc del barri jueu (el que avui coneixem com a tal és el nou barri jueu o mallah). 

No és, doncs, la mesquita més vella de la ciutat ni de bon tros. Però es va convertir aviat en un centre important d'estudis, i al seu voltant va crèixer tot un barri on s'hi van instal·lar les famílies més riques de la ciutat.


Minarets de Ben Raisun (مسجد بن ريسون, esquerra)
i de la gran mesquita (dreta)
Molts anys després el creixement de la població va aconsellar la construcció una gran mesquita de referència fora de les murades. El 1973 es va inaugurar la mesquita Hassan II. Com que, de facto, és la mesquita més gran i la que reuneix més gent el divendres, de vegades la gent en diu la mesquita gran.

Però vet aquí que fa un mes llegim que s'ha posat la primera pedra d'una nova mesquita al barri de Lamsala (حي المصلى)... que serà la més gran de Tetuan! Capacitat per a 3000 fidels, pressupost de 23 milions de dírhams (uns 2 milions d'euros), 20 mesos per acabar-la, superfície de 5300m2... 


La pregunta 


Si a Tetuan ja tenim una gran mesquita i una mesquita gran (Hassan IIel pare de l'actual rei), una mesquita nova (del segle xix), una mesquita Mohamed VI (el rei) inaugurada el 2008... Com li direm a la nova gran mesquita gran?!?


Minaret de la mesquita al-jadid (='nova'), 
la darrera que es va fer al barri الربض السفلي

6 comentaris:

 1. Mesquita colossal!
  Mesquita XXL!
  Mesquita gran 3!
  Mesquita supersònica.
  Mesquita Magna.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Els passaré les teues propostes als de l'Ajuntament, a veure que n'opinen... ;)

   Elimina
 2. Tradueix-les perquè es copsin bé els matisos!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com li deia al Pons l'altre dia... Els lectors d'1PDH sempre pujant el llistó!

   Elimina
 3. Em quedo amb mesquita supersònica, queda xulo!

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.