2.10.14

Un conte de l'aïd

Fes, aïd 2013
عيد مبارك سعيد = Bon aïd
كل عام وأنتم بخير = Per molts d'anys
تقبل الله منا ومنكم صالح الأعمال = Que Déu accepte les nostres bones obres

Això era i no era un home i la seua dona que vivien feliços i contents en una ciutat qualsevol. Com que s'aproximava la festa de l'aïd, l'home li va demanar a la dona els diners per anar a comprar el corder i ella, naturalment, li'ls va donar.

Pel matí se'n va anar al mercat del ramat i va començar a triar: Aquest és massa gran, aquest és massa menut... Fins que va trobar el que volia i se'l va quedar. Tot just anava a entrar a casa amb ell quan el corder va pegar a fugir. L'home va córrer al darrere fins que el va veure entrar en una casa que tenia la porta oberta. Quan anava tocar a la porta va sentir els menuts que cridaven: Tenim corder! Tenim corder! Llavors es va quedar parat sense saber què fer. En entrar i veure'ls tan contents, i com que sabia que eren òrfens i pobres i segurament no tenien de què comprar un corder... va tornar a casa amb les mans buides.

Per la vesprada va atansar-se al mercat per estirar una mica les cames i trobar-se amb els amics, ja que aquests dies tothom passejava per allà. Va veure un camió que descarregava uns corders tan eixerits que no va poder estar-se'n de preguntar-li al tractant el preu, només per curiositat. El venedor li va respondre: Eres un home afortunat, perquè m'havia promès que li regalaria un corder al primer que s'interessara per ells. L'home que no i el tractant que sí, que era la seua bona obra de l'aïd. I al final va tornar a casa amb un altre corder millor que el primer que havia comprat.


عبرة
('moralitat')

Aamil lkhair talqa lkhair
'Fes el bé i troba el bé' (o 'Tal faràs tal trobaràs')

7 comentaris:

 1. Una història molt bonica. Es fan bones obres a l'aïd?

  ResponElimina
  Respostes
  1. La vam llegir a classe. A l'aïd es dóna molta almoina. Del corder, en teoria se n'ha de donar un terç per als necessitats. Hi ha famílies que en compren dos: un per a ells i un altre per regalar a una família que no puga comprar-lo.

   Elimina
  2. Molt interessant!

   Elimina
 2. Llàstima q només sigui una història amb moralina

  ResponElimina
  Respostes
  1. ?? No entenc el comentari.

   Elimina
 3. Talment un conte de Nadal. Molt bonic.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies! L'ambient familiar a l'aïd (i el consumista!) recorda molt als dies de Nadal.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.