4.12.14

La frontera que ja no és

[Meknès i voltants - 1]

Riu Lucus

Un dels punt principals del (posen l'adjectiu que vulguen) Tractat de Fes de 1912 era establir les fronteres entre la zona espanyola i francesa. 

Només que no les establia. És a dir, la delimitació sobre el terreny va ser relativament senzilla mentre la frontera havia de seguir els cursos del riu Muluia (ملوية) i, a occident, el Lucus. Però la resta en un tractat fronterer típicament colonial és una línia recta al llarg d'un paral·lel. Com se segueix una línia recta en un lloc on, per no hi haver, no hi ha ni un bon mapa? A més, no era cap desert: una frontera recta hauria dividit pobles i cabiles.

Per descomptat, el problema el tenien els espanyols, ja que els francesos estaven molt poc interessats en el nord (i, per dir-ho així, tenien la paella pel mànec). Tot plegat és una història fascinant* de comissions mixtes, topògrafs i caps de l'estat major. Diguem que, en resum, la frontera entre les dues potències (?) mai no es va establir oficialment en tota l'extensió.

Baixant

Si arriba al pont sobre el riu Lucus una mica despistat (per exemple, perquè ve de Xauen o perquè no ha llegit aquest apunt) el que li eixirà serà: "I aquest ovni, ací?!?". 

L'antic post fronterer ha acabat esdevenint un mercat. Com quasi qualsevol cosa al Marroc.

Pujant

*Que poden llegir, si estan interessats, per exemple ací.

2 comentaris:

 1. Van tirar pel dret i, de vegades, no és el més pràctic.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La història de la colonització: pràctica per als colonitzadors :/
   (Tot i que en aquest cas, es van lluir!)

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.