18.12.14

La porta més gran del Marroc

[Meknès i voltants - 5]


El nom de Bab Mansur o Mansur Al-alej (باب المنصور لعلج: la porta de Mansur l'infidel) ve del cristià (ergo infidel) que la va dissenyar. És omnipresent. Si passeja per Meknès acabarà passant per davant d'aquesta porta, diu que la més gran del Marroc, unes trenta vegades cada dia. Davant s'estén una plaça on pot trobar de dia bars i botigues turístiques, i de nit tota mena d'atraccions: jocs per als xiquets, concerts improvisats, baralles d'animals, promocions de companyies de telèfons, venedors ambulants, l'speaker's corner...

Bab Mansur és també una metàfora. L'etapa de construcció, 1672-1732, coincieix quasi exactament amb el període durant el qual Meknès va ser la capital del regne de Mulay Ismaïl. Aleshores la porta ja lligava el passat amb el present: les columnes de marbre venien de Volúbilis, I ara ho continua fent: ja no serveix per a entrar a la ciutat imperial, sinó a una plaça (aparcament a 20 dírhams/dia) que algun dia devia estar molt cuidada.

Part d'aquella ciutat imperial és avui el palau reial i, a dins, hi ha el golf reial: un camp de golf de 9 forats, probablement l'únic del món envoltat de murades i que es pot tancar amb clau. No s'hi posen per res.

L'altra banda de la plaça.
A l'esquerra, els arbres del camp de golf

6 comentaris:

 1. Anònim19.12.14

  Aquí i he estat! les faroles del voltant son fetes a Sabadell!
  farola

  ResponElimina
  Respostes
  1. D'això... la porta la vas veure?

   Elimina
 2. Molt xula!!!!
  Ostres, fetes a sabadell? no m'ho puc creure, la meva ciutat jajajaja

  ResponElimina
  Respostes
  1. Les de Tetuan són fetes a Reus. Algú de Reus...? ;)

   Elimina
 3. Les portes del Marroc són una passada. Si vinc, em dedicaré a fotografiar-les (com tanta gent, suposo).

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.