11.12.14

Volúbilis

[Meknès i voltants - 3]


Arc de Caracal·la

Volúbilis es troba a uns 25 km de Meknès i a uns 5 de Moulay Idris. Amb aquest nom no diran que no sembla una ciutat destinada a esdevenir runes més prompte que tard. 


Porta de Tingis (Tànger)

S'hi va resistir una mica, però. Tot i que existia des de molt abans, va ser amb els romans que va adquirir importància. Fou integrada a l'imperi l'any 44 i els romans l'abandonaren el 285. No obstant això, va seguir funcionant com a ciutat romana fins que l'aqüeducte va deixar d'estar operatiu. 


Vista general del decumanus (via principal)
(a l'esquerra l'arc de triomf; a la dreta la porta de Tingis)

A l'inici del segle vii s'hi van instal·lar alguns musulmans, i el 788 s'hi va instal·lar Idris I, el fundador del primer regne del Marroc. De fet, hi ha la llegenda que Moulay Idris va fundar també la ciutat... però no. Quan la capital es va traslladar a Fes, Volúbilis va tornar a perdre importància.


Mulay Idris al fons

Hi ha constància del poblament fins el segle xi. Després, poc a poc, va anar esdevenint runes. Ben conservades fins el terratrèmol de 1755. El segle xix els francesos van començar-hi els treballs arqueològics, que amb els anys van continuar els marroquins. 


Restes de les excavacions, que semblen aturades

El primer que va fascinar els arqueòlegs (i a qui li pot estranyar?) van ser els mosaics. Ara és igual de fascinant poder-los contemplar al mateix lloc on es van crear. Només per això ja pagaria la pena la visita. 


  
Però no són només els mosaics. A Volúbilis es pot veure gairebé la ciutat sencera, amb l'estructura, els seus elements... Gairebé s'hi pot respirar aquell temps.


Basílica del fòrum

4 comentaris:

 1. És molt bonic, tant els arcs com els mosaics, però pareix que està ahí perdut, no te vigilància?

  ResponElimina
  Respostes
  1. És un recinte tancat: hi ha una tanca, encara que a les fotos no s'aprecia perquè és molt gran. S'ha de pagar entrada (menys de 3 euros: no és pagat!). I sí: podria estar una miqueta més cuidat...

   Elimina
 2. Quin tresor! ja cal que el cuidin bé.

  ResponElimina
  Respostes
  1. I tant! No està mal cuidat, però es podria millorar bastant.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.