19.1.15

El mausoleu de Mulay Ismail

[Meknès i voltants - 11]


Mulay Ismailsoldà del Marroc de 1672 a 1727, fou el segon de la dinastia alauita que regna actualment al Marroc. Va morir a Meknès, que ell mateix havia convertit en capital imperial. El mausoleu que hi té dedicat és un d'aquests llocs on paren els autocars de turistes. Ho sabrà perquè davant hi ha unes quantes botigues de records, i el primer que li preguntaran és si ve en autobús. Si és que no, llavors encetaran la conversa. És un dels pocs edificis religiosos del Marroc on es permet l'entrada als no musulmans.Després de diversos patis, s'arriba al darrer, on hi la font per a les ablucions. Toca descalçar-se per accedir a l'antecambra..
La decoració és sumptuosa. Es va restaurar el 1960.
Aquesta mesquita es va construir el 1703, i ara alberga les tombes del soldà, d'una de les dones i dos fills. Impossible, però, saber a qui correspon cada tomba; la resposta és sempre "la família, la família". La família, al Marroc, és molt important...L'entrada a la cambra funerària si que està reservada als musulmans, tot i que es pot veure perfectament des de l'antecambra o les finestres que donen al pati (foto). Diu la Viquipèdia que els quatre rellotges comtoises que s'hi veuen foren un regal de Lluís XIV de França, Es veu que volia fer-se perdonar per no haver accedit a casar una de les seues filles amb el soldà.

3 comentaris:

 1. Ara no recordo si aquí vaig estar-hi :S

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquest apunt forma part d'un pla estratègic per a parlar de coses que el gran Pons no conega. Anem pel con camí: ja hem sembrat el dubte.

   Elimina
  2. Jo no hi he estat però en prenc nota

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.