9.2.15

Guies turístics

L'assumpte dels guies turístics falsos a Tetuan no és especialment preocupant. N'hi ha, exactament, quatre. Tothom els coneix i no són molt pesats. Excepte un d'ells, que té molt mala memòria i li oferirà els seus serveis cada dia del món. Fins i tot quan fa tres anys que el veu cada dia (?!). Aquests suposats serveis consisteixen en acompanyar-lo a un parell de botigues turístiques a canvi d'un mòdic preu que no sabem quin és.

Llista de guies turístiques del Marroc

De fet, a Tetuan no fa falta cap guia, perquè la medina és molt menuda (vaja, s'ha de ser molt de capital, per extraviar-s'hi). Tot i això, potser li abelleix que algú l'acompanye en la visita i li explique quatre coses (que vostè és molt lliure de creure's). Llavors l'opció bona és anar a l'oficina d'informació i turisme i contractar un dels quatre o cinc guies oficials.

Al govern sí que li preocupa, però, la qüestió dels falsos guies, que en altres ciutats com Marràqueix o Fes és més alarmant. I per això ha posat en marxa algunes mesures. La primera és que una llei de 2012, per fi aplicada, regula les condicions per acreditar-se com a guia oficial. L'altra és la publicació a Internet, des de fa un parell de setmanes, d'un anuari d'agències de viatge i empreses turístiques reconegudes i un altre de guies turístics (2764 en total).

La llista dels guies, però, presenta alguns petits problemes:
 • Només hi apareixen els noms, no les dades de contacte. Així que, en la pràctica, només serveix per comprovar si el seu guia, un cop l'ha trobat/contractat hi és a la llista (sempre que li haja dit el seu nom de veritat, que és el que, evidentment, farà qualsevol guia estafador).
 • El nom... i el cognom perquè, per exemple, el 13% es diuen محمد (escrit Mhamed, M'hamed, M'Hamed, M'Hammed, Moha, Mohamad, Mohamed o Mohammed).
 • També indica la llengua de treball, amb totes les combinacions possibles: hi ha qui treballa en neer(landès), hi ha qui treballa en hol(andès), hi ha qui treballa en all que no vol dir que ho parla tot, sinó alemany... Fins i tot n'hi ha un que diu que parla Tanger (?!). Dels 64 de Tétouan només en coneixem un, que realment sí que parla les llengües que diu, i més.
 • I el més important: contràriament a la guia d'empreses turístiques, que especifica la data d'inclusió, la dels guies conté tots els que s'han acreditat des de... 1972, estiguen o no en actiu (estiguen o no vius). Ei, però diu que van a actualitzar-la un dia d'aquests, inxal·là

13 comentaris:

 1. Gairebé dóna gust veure que hi ha països que són més 'ca pixa' que Catalunya...

  ResponElimina
  Respostes
  1. En aquest sentit viure al Marroc anima molt :)

   Elimina
 2. Respostes
  1. Vaja, l'única del blog que no he fet jo...! :)

   Elimina
 3. jajajajajajaja hi ha tants peròs que més valia que quedés com estava ...i totalment d'acord, hi ha molts dels falsos guies que diran ser alguna de les persones de la llista....per cert, els links em donen error...no se si és el meu ordinador o que han trencat l'enllaç!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ara jo tampoc no puc entrar a la pàgina del ministeri. Potser que JA estan actualitzant la llista :D

   Elimina
 4. Anònim10.2.15

  Només el 13%? Pensava que eren com la meitat.

  Veig que en mica en mica Marroc es va modernitzat. Perdrà encant quan ja estigui tot informatitzat i amb perfecte ordre, però veig que encara falten uns dies...

  ResponElimina
  Respostes
  1. En una llista de gent jove n'hi hauria pocs, ja no està tan de moda. Però clar, aquests eren jóvens l'any 72.

   Segurament aquest "encant" és molt més apreciable per als qui no són súbdits marroquins...

   Elimina
 5. Déu n'hi do, si de tots aquests només en queden 4 o 5 haurien acabat abans agafant les dades d'algun registre recent!

  ResponElimina
  Respostes
  1. No tenim ni idea de quants en queden. Registre què?

   Elimina
 6. Ai, no sé. Potser se'ls hauria de deixar ser-hi i que cadascú s'espavili com pugui. Tb deuen tenir el seu encant :)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Encant? Potser des del punt de vista de qui ve una setmana i busca exotisme en tinga. Però des del punt de vista del ciutadà costa trobar-lo. I no cal dir quin encant hi troben els guies acreditats que intenten guanyar-se la vida sense estafar ningú.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.