23.3.15

Els pobles parlen uns dels altres

Camell turístic de Smir. Li acaben de contar un acudit.
(Nota: el Google en reconeix la cara
 i intenta etiquetar-lo com a una persona - ?!?)

Hi ha qui diu que la integració en una cultura diferent és complerta quan un entén els acudits a la primera i, a més, li fan gràcia. Així que probablement servidors se n'aniran d'ací sense poder dir que s'han integrat, perquè els acudits no ens fan gràcia gairebé mai.

És que els manca el final! Li diuen que van a contar-li un acudit, li expliquen una situació (el que per a nosaltres seria el principi) i ja està tothom pixant-se de riure. I...?

Ara, hi ha una sèrie d'acudits que deuen ser més o menys universals: els que critiquen els veïns, basats en estereotips. Al Marroc també hi ha una curiosa geografia dels acudits:
 • Tot el que a Espanya es diu (o es deia en un temps) de Lepe, al Marroc es diu dels d'Oujda (els d'Oujda ho conten dels seus veïns de Berkan). 
 • Tots els acudits de bascos, ací són acudits de rifenys.
 • La gent de Tetuan, als acudits, respon a l'estereotip d'agarrats, com els catalans.
 • El gènere estrella és el dels acudits d'hòmens i dones (i sogres); normalment l'home ix malparat, com a sinagües, i normalment és de Fes.
 • En canvi, tots els protagonitzats per gais passen a Marràqueix.
 • Els acudits de madrilenys ocorren a Rabat si qui els conta és de Casablanca però a Casablanca si els conta algú de Rabat.
 • O estem molt amunt o el sud... no existeix.

8 comentaris:

 1. El sentit de l'humor es molt important per tal de conèixer una cultura. M'agrada que intenteu aprendre malgrat que l'esforç de moment sigui en va.
  No podries posar algun exemple d'acudit? ja se que si es tradueix segur que perden la gràcia que de per si aquí no entendriem...

  ResponElimina
 2. Anava a dir el mateix que el Pons, ens caldrien exemples, i no d'aquests geogràfics que dius, que ja ens podem imaginar com van, sinó d'aquests que dius que els manca el final. Si ens en poses alguns traduïts potser perdran, però podrem observar clarament el fenomen d'estar incomplets.

  ResponElimina
 3. És que els exemples són tan estúpids com: "Hi ha un home tan gros que està menjant i s'ofega i encara vol més cuscús". Ja està. Això és un acudit que pot fer morir de riure a deu o quinze persones. No és que perda la gràcia traduït: és que no n'ha tinguda mai!

  Val a dir que hi ha acudits que sí que tenen certa gràcia, però escrits quedarien simplement com exemples de mal gust, racisme, masclisme o tot alhora. Un dia quedem i us els contem.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hahahahaha! encara en vol més!! haahahahaha que bo!! Hahahaha
   ....
   Ara en serio, no ¬¬

   Elimina
 4. El blog estrena imatge estiuenca, ja! Jo ja estic integrada, si faig cas de la teoria, tot i que l'humor d'aquí és bastant poc-suc, poc franc.
  M'imagino la situació que contes i... vosaltres que feu? Fingiu la riallada, us mireu, els mireu tots seriosos?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, però encara no ha arribat l'estiu. Ni tan sols la primavera!

   Tampoc no passa res si l'altra gent se'n riu de tu perquè no entens els acudits, no? ;)

   Elimina
 5. Ui, si a mi ja em costen d'entendre els d'aquí...

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.