16.3.15

Españoles por el mundo (14a)


Aquest escut està penjat a la façana lateral del Consulat General d'Espanya a Tetuan, la que dóna al carrer del Generalísimo Mohamed V. A l'altra façana, la que dóna a la plaça Primo Mulay Mehdi, n'hi ha un similar. L'edifici és de 1949, del famós (?) arquitecte Juan Arrate Celaya.

El cas és que aquesta foto, feta ahir, no existeix, segons el Govern d'Espanya. A veure, és una mica complicat d'entendre...
 • El 29 d'abril de 2014 el Govern li va contestar que potser ho havia vist malament. Literalment: "en la actualidad, no subsiste ningún vestigio franquista en los bienes muebles e inmuebles ubicados en el exterior". Vaja, que "Los vestigios relativos a óleos, esculturas, fotografías, escudos en representaciones y diversos objetos de mesa de las representaciones de Finlandia, Francia, Bélgica, Italia, Austria, Marruecos y Kenia, se encuentran debidamente almacenados en la sede central del Ministerio" (p. 272).
 • Un parell de mesos més tard el mateix diputat, probablement perplex, va tornar a demanar per què havien ocultat l'existència dels símbols esmentats, i per què no es retiraven els escuts de la foto (p. 188).
 • I el 2 de juliol de 2014 el Govern va respondre (p. 200) "que no ocultó ni tuvo intención de ocultar la existencia de vestigios franquistas en inmuebles del Gobierno en el exterior. La contestación se formuló en términos generales". I va afegir que "existen razones arquitectónicas que en principio no aconsejan la retirada de los dos escudos fijados a la fachada del edificio en el que se ubica el Consulado General de España en Tetuán, ya que debido a su gran grosor y enorme peso, de ser destruidos, tal actuación podría afectar a la estructura del edificio". No se'n vagen, que aquesta part és la millor: "Son tan evidentes las razones que dificultan la retirada de los dos escudos, que no se ha estimado necesario realizar informe alguno." Però que no s'espante ningú: "No obstante lo anterior, el Ministerio de Asuntos Exteriores y de Cooperación está estudiando la posibilidad bien de proceder a la ocultación de los escudos o bien a su definitiva retirada, siempre y cuando exista crédito presupuestario suficiente".
Després de mig any (per no dir 40) d'estudiar-ho, sembla que hi ha pressupost per ocupar-se de coses inexistents. I amb urgència, treballant en diumenge. O potser simplement s'han adonat que a l'altra part de l'edifici, totalment simètrica, que actualment ocupa Poste Maroc, es van llevar els escuts fa la tira d'anys i no ha caigut res. Les raons són taaaaan evidents...!


Ara només falta saber si serà una ocultació com a Panamà, una retirada (definitiva?) o simplement una maneta de pintura.

10 comentaris:

 1. Anònim16.3.15

  La meva teoria es que tenen l'esperança que algun dia Franco ressusciti i els hi sabria greu que tota la feina de retirada dels símbols hagi sigut en va.

  ResponElimina
 2. No cal pas que ressuciti, Franco està molt viu en el cor de molts d'ells, i sota les americanes deuen lluir samarretes com les de Camaron, però amb Franco. El dictador va morir (probablement), però la seva obra no, el franquisme continua ben vigent, encara que li han canviat el nom i durant un temps ens hem empassat que era una altra cosa, però ja no. Ara li diuen dreta espanyola, o alguna cosa similar, i inclou els partits PP i PSOE, entre d'altres de més petits. Tenen uns sants pebrots...

  ResponElimina
  Respostes
  1. I si trauen els pebrots, hi ha perill que caiguen els edificis.

   Elimina
 3. Jo crec que Franco està amb Elvis en alguna part...
  I com arquitecte certifico que no hi ha cap mena de perill estructural pel fet de treure un escut. No serà una excusa?? ;-)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Mira que vam estar a punt de demanar si hi havia algun arquitecte a la sala, perquè sense tindre'n ni idea... Vaja, que sona a: "Mira, vaig a dir el primer que em passe pel cap (o per on siga)" :/

   Això d'Elvis també ho havíem comentat... ;)

   Elimina
 4. N'estan ben orgullosos. El tenen tan viu aquest record que ens sorprendrà a tots si acaben retirant l'escut, ens hauràs de penjar la foto per veure com queda!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sembla que se l'estan carregant, efectivament.

   Elimina
 5. Està bé això d'anar pel món escampant símbols franquistes. Segur que dóna molt de "lustre" a la Marca España.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Cadascú exporta el que té, no?

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.