29.6.15

La gimcana de matricular un cotxe (1)

(Primer s'ha de comprar el cotxe)

Ací cal fer un incís. La majoria dels expatriats (tots els que coneixem) compren el cotxe a l'estranger i l'importen. Això té un gran avantatge: no s'ha de pagar l'IVA. En arribar al Marroc, cal matricular-lo i pagar una sèrie d'impostos. Amb els cotxes de gamma alta, el negoci pot eixir bé. Amb els baratets (el d'uns servidors), no.

En primer lloc, perquè si el model que vol comprar també es fabrica al Marroc, no es descompta l'IVA. I en segon lloc, perquè la matriculació, a més de ser cara... és una pista americana, viatges a Rabat inclosos.

Alguns cotxes importats, depenent del tipus de targeta de residència, circulen amb una matrícula groga en lloc de blanca. Hi ha qui diu que amb la matrícula groga mai no t'aturen a la frontera (fals), ni et posen multes (refals). El cert és que amb matrícula groga t'acaben demanant sempre més diners per aparcar (comprovat).

Els cotxes marroquins com el de servidors ixen del concessionari amb una matrícula provisional que comença per WW, i un permís de circulació vàlid per a un mes.

Després del mes de patir perquè la matrícula provisional és un vinil que amenaça amb fugir, va vostè tot content al concessionari i es queda de pasta de moniato quan li diuen que... ara ja tenen feta la sol·licitud de la carte grise, i que durant un (altre) mes ha de circular amb el resguard de la sol·licitud i l'assegurança.

Feia falta un mes, efectivament, per trobar l'oficina de trànsit, de camuflada que està. És el lloc més segle xix que hem vist a Tetuan, i això és dir molt. Baixem unes escaletes sinistres i arribem a un semisoterrani altament inundable. Sense dir ni una paraula un senyor ens posa un segell en el resguard i crida el següent. Li demanem explicacions i ens diu que no té cartes grises, i la provisionalitat s'allarga un altre mes.

8 comentaris:

 1. Anònim29.6.15

  Soterranis sinistres i funcionaris, bona combinació.

  Quantes parts tindrà aquesta prometedora saga?

  ResponElimina
  Respostes
  1. De moment sembla indefinida, però només fa uns quants mesos que va començar... ;-)

   Elimina
 2. La casa dels bojos de les dotze proves d'Asterix era un joc de nens comparat amb qualsevol dels simples tràmits que has de fer tu a Tetuan. No hi aniré ni de visita!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Això vol dir que no fem molt malament, perquè l'objectiu del blog era el contrari: que vingueu de visita!

   Els amics que hi han vingut t'ho poden confirmar: per als turistes és el contrari: tot són facilitats (com a turista, no pots comprar-te un cotxe, ni votar, ni traure't la targeta de resident...).

   El teu comentari m'ha fet replantejar si el títol del blog hauria de ser "Un puntal d'Astèrix! ;-)

   Elimina
 3. Més val no tenir gaire pressa al Marroc,oi?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Pressa? Què és això? ;-)
   En realitat, no passa res: funcionem amb la targeta provisional fins... qui sap?

   Elimina
 4. Uf, la veritat és que sentit de l'humor en guanyareu a cabassos....

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, aquesta serà una de les coses bones que traurem d'haver-hi vingut!

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.