2.9.15

Una campanya trepidant i uns cartells espectaculars


D'ací un parell de dies hi haurà eleccions municipals i regionals al Marroc. No és estrany que la majoria de vostès no se n'hagen assabentat. Però sí que ho és una mica que gran part dels suposats votants tampoc no ho hagen fet, malgrat els esforços del poder perquè s'hi inscriguen.

I és que, si les retransmissions de futbol marroquí per la ràdio són soporíferament dessaborides, imagine l'emoció que desperten les eleccions. Si no fos perquè el director de la campanya electoral del PJD a Tetuan ha rebut una pedrada d'un simpatitzant del RNI i altres petites anècdotes com posar tots els candidats d'un cartell amb el mateix vestit o ocultar candidates... no hi hauria res a comentar. Com gairebé tot el que passa ací, la major part no és en directe, sinó a Casablanca, a Rabat i, sobretot, a Facebook.

La campanya electoral va començar el 22 d'agost. Dissabte es van penjar alguns cartells a Tetuan, però va ploure tota la nit i va donar temps ni de fer fotos. No els han repenjat, i els llocs destinats a l'efecte segueixen buits. En alguns establiments i taxis sí que n'hi ha (en cada lloc, d'un partit només), i també en alguns cotxes particulars. És curiós veure tot terrenys i mercedes luxosos, d'aquells que ací només es poden permetre els molt rics, empaperats amb cares de polítics pretesament d'esquerres.


La propaganda de quasi tots els partits està dissenyada per la mateixa persona: petites orles en DIN A4, formades per fotos de carnet mal retallades, faltes d'ortografia i un 30%... de dones? No: d'homes que es diuen Muhàmmad.

Hi ha qui diu que els programes polítics, almenys els dels partits més grans i que ja tenen quota de poder, també han estat redactats per la mateixa persona, que són vagues i massa generals per convèncer ningú. Servidors només n'hem llegit fragments (prou que ens costa votar a les nostres eleccions!). Tot plegat, sembla que el més difícil és convèncer la gent d'anar a votar. 

6 comentaris:

 1. Anònim2.9.15

  Hi ha esquerres i dretes? O dalt i a baix? O com funcionen?

  De quin percentatge d’abstenció estaríem parlant?

  Lo del cap de llista veig que es destaca entre poc i gens.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hi ha esquerres i dretes (demà, alguna cosa sobre els partits), però ho has encertat: hi ha més dalt i baix (els polítics solen estar dalt).

   Ací t'has d'inscriure per votar (com a França, o com a Espanya si vius a l'estranger). A les darreres eleccions es va inscriure un 54%, no sé quin percentatge va acabar votant (crec que ara, si t'inscrius, és obligatori votar. No ho acabo d'entendre molt bé...han canviat algunes lleis electorals darrerament. Fins i tot ha canviat el número de regions).

   Lo del cap de llista és culpa meua: no surt a la foto, però sí que ve una mica més gran. I, per si hi ha dubtes, baix hi diu:"cap de llista". Per si t'interessa, crec que és un tal Muhàmad. En tots els partits sol ser un tal Muhàmad, excepte en un que és una senyora.

   Elimina
 2. Caram, no sabia que en Karim Benzema es presentava a les eleccions a Tetuan. Seguint tot el que ens expliques i els interessos vitals de la gent d'allà, no se m'acudeix res menys propens a generar interès entre els marroquins i marroquines que unes eleccions...

  ResponElimina
  Respostes
  1. No et penses, hi ha una infinitat de coses interessants que ací no desperten cap interès... Però sí, unes eleccions, ni que siguen locals, deuen estar al top 10.

   Crec que no deixen presentar-se als estrangers, però ho hauria de consultar (imagina't la paperassa que caldria...! Millor no ho consulto).

   Elimina
 3. Hahah Entre l'escrit i la conversa! Són molt interessants els comentaris. No m'ho hauria imaginat mai això de les fotos DNI...

  ResponElimina
  Respostes
  1. A mi em fan una mica la impressió de cartells de "wanted" :-O

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.