19.10.15

El mausoleu de Muhàmmad V


L'altre lloc turístic de Rabat és el mausoleu de Muhàmmad V. El va concebre l'arquitecte vietnamita (?) Eric Vo Toan, i entre 1961 i 1971 hi van treballar 400 artesans marroquins. És un dels llocs més visitats, solemnes i respectats del país. El lloc triat per a acollir la tomba del Pare de la independència no és casual: a la mateixa explanada hi ha la torre Hassan, des d'on Mohàmmed V va fer el discurs de la independència el 18 de novembre de 1955, en tornar de l'exili a Madagascar.Aquesta torre, ara en restauració, havia de ser el minaret de la mesquita més gran del món després de la de Samarra (Iraq), al segle xii. Es va començar el 1196, però la mort del soldà tres anys més tard la va deixar inacabada. La torre no va passar del 44,3 m, i les 200 columnes de la mesquita es van anar degradant fins que va ser destruït pel terratrèmol de 1755. Hi ha la teoria que la torre la va projectar el mateix arquitecte de la Giralda de Sevilla i la Kutubia de Marràqueix.
L'exterior del mausoleu és tot de marbre blanc. El verd de les teules és el color simbòlic de monarquia. L'interior no és menys sumptuós (l'entrada és gratuita). 

Al centre hi ha el sarcòfag (d'ònix blanc) de Muhàmmad V, i al costat els de dos dels seus fills. Es troben en un nivell més baix, inaccessible per als visitants. 

I... oh, espere... Algú s'ha deixat una escala allà al mig?

5 comentaris:

 1. Quina preciositat, amb sorpresa final. És que si la van deixar interrompuda a l'Edat Mitjana, s'hi devien deixar una d'aquestes escales, ja :D

  ResponElimina
  Respostes
  1. No li diré a ningú que has barrejat escales d'alumini i Edat Mitjana.

   Elimina
 2. Sí! Sí! Ja et vaig dir que d'això me'n recordava! Està clar que hi vaig anar ara que em confirmes que l'entrada era gratuita

  ResponElimina
  Respostes
  1. He llegit en comentaris de pàgines de viatges que hi ha gent que ha pagat l'entrada (?!).

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.