8.10.15

La fortalesa dels Udaia

La part més antiga de Rabat no és la medina, sinó la fortalesa dels Udaia (قصبة الوداية). És una mena de medina a banda de la medina.

La casba la van construir els almoràvits al segle xii, però no va adquirir importància fins que més tard els almohades en van fer un camp militar, una fortalesa per vigilar la desembocadura del Bu Regreg (بو رقراق), que avui separa Rabat de Salé.
La prosperitat va arribar amb els moriscos. A partir de 1610, s'hi van instal·lar unes 3000 persones procedents d'Hornachos (Extremadura, Espanya); més tard n'arribaran 10000 més des de Sevilla, Cadis, etc. L'antiga casba anomenada Mehdiya passà a ser la casba dels andalusos.

Els nouvinguts aviat es van declarar independents i van crear la República de Salé República de les dues ribes. Reconeguda per algunes potències europees, la república es va convertir en un centre comercial molt actiu. L'activitat principal era la pirateria a la zona del'estret; abordaven sobretot els vaixells que tornaven d'Amèrica. 

El 1666 la república va ser absorbida pel soldanat del Marroc, tot i que el negoci dels pirates va continuar fins que el terratrèmol del 1755 va negar de sorra el port de Salé i va desviar el curs del riu.
La dinastia alauita va reconstruir la fortalesa i hi va crear un palau reial. Al 1833 el soldà Abd al-Rahman ben Hixam, de la tribu dels Udaia, s'hi va instal·lar després de fugir de Fes. El poblet dels Udaia tal com el veiem avui, ve d'aquesta època i de principis del xx. Fins aleshores només hi havia algunes cases de militars al voltant del palau, regularment bombardejades pels europeus.

I si ara hi ha un lloc típicament turístic a Rabat, és aquest.

5 comentaris:

 1. Anònim8.10.15

  Ep! Et vaig enganyar, ara que ens ensenyes aquestes cases blaves si que ho recordo! hi vaig passar! Amb porta de la fortalesa i la Mesquita De Mulay Mekki, i tal. Però per la Medina potser no, o com a mínim no la recordo...

  ResponElimina
  Respostes
  1. I te'n recordes del nom de Mulay Mekki? Aquest senyor et va impressionar més que la medina?

   Elimina
  2. Ah no, això ho he buscat després al google per tal de confirmar que realment hi havia estat

   Elimina
 2. Espanyols i Marroquins tenen molta història comuna, és interessant.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Com tots els veïns, ha estat i segueix estant un estira-i-arronsa.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.