17.3.16

Al alba y con fuerte viento de levante

A 200 metres de la costa marroquina, els 0,15 km2 de l'illa Perejil han donat, històricament, per posar-li nom, i poca cosa més. Això sí, un nom en cada llengua: Perejil en espanyol, ليلى ('Leila') en àrab, ⵜⴰⵡⵔⴻⵜ ('Tura') en amazic... I si en el nom no hi ha acord, tampoc no s'acaba de saber ben bé a qui pertany.

Però tot això ho sabia molt poca gent fins que, el 2002, va esclatar la crisi: l'11 de juliol 6 gendarmes marroquins van envair (?) la roca. Una setmana més tard, la contundent operació militar espanyola Romeo-Sierra (i la mediació de Colin Powell, poca broma) va permetre capturar-los. Tampoc és que els marroquins oferiren molta resistència davant dels espanyols, que total hi van enviar 28 unitats dels Boinas Verdes, la Legió, l'Armada, l'Exèrcit del'Aire, la Guàrdia Civil... (Ei, però és que pensaven que n'eren 12, no sis!).

S'en recorden? D'Espanya estant, l'afer va recordar una mica les guerres de Gila, que llàstima, havia mort un any abans. Berlanga tampoc no va ser a temps de fer-ne una pel·lícula. A l'altra banda de l'estret, però, el director marroquí Ahmed Boulane acaba d'estrenar La isla de Perejil


  La isla s'afanya a presentar-se com una "història fictícia inspirada en els fets" de 2002, no siga cas que provoqués un (altre) conflicte diplomàtic. Potser la mateixa prudència fa que els polítics espanyols hi apareguen molt més que els de l'altra banda de l'Estret. Tot plegat, però, ningú no ix ni molt ben parat, ni molt malament: és una comèdia.

  Al Cinema Espaól de Tetuan, el públic marroquí no s'hi veia gens indignat. Clar que servidors anem a l'hora que menys gent hi ha... unes 10 persones. Que van rebre, en conjunt, unes 15 telefonades i 200 wàtxaps durant la pel·lícula. Tot en ordre

  El que passa és que, tot i que se suposa que són caricatures, se surt del cinema una mica amb la idea que le recreació de Boulane potser no està tan i tan lluny del que va passar fa 14 anys.

  4 comentaris:

  1. Anònim17.3.16

   Pel·lícula de nivell, eh?

   Mira que es fàcil imitar la veu de l'Aznar, però es nota que ni ho van intentar xD

   ResponElimina
   Respostes
   1. No crec que calga imitar-ne la veu.
    La pel·lícula té, entre d'altres, un mèrit: la capacitat de riure's d'un mateix que, a l'altra banda, no està tan clara.

    Hi ha vida fora de CSI!

    Elimina
  2. No us la podíeu perdre!

   ResponElimina

  Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.