16.5.16

El tron sobre les aigües


La mesquita Hassan II de Casablanca (مسجد الحسن الثاني) es veu quasi des de qualsevol racó de la ciutat. I en una urbs de la mida de Casablanca, és dir molt.


És imponent. Qualsevol xifra sobre aquest edifici és desmesurada, i qualsevol intent d'immortalitzar-lo complet en una foto, abocat al fracàs. Des de l'altura del minaret, que el converteix en el temple més alt, fins als 50 milions d'hores de treball que van caldre per acabar-lo, les 65,000 tones de marbre que s'hi van emprar, les 10,5000 persones que hi poden resar al mateix temps, les 18 portes de titani que no s'imagina com són de grans, un sostre que es pot obrir, l'exhibició de la millor artesania del país en tots els camps... Cal continuar? (Ací pot trobar-ne les dades oficials.)Contràriament a la majoria d'edificis religiosos del Marroc, se'n pot fer una visita guiada (si un hi va de matí, que no va ser el nostre cas), i fins i tot es pot pujar dalt de tot del minaret, en un ascensor que fa els 60 pisos en menys d'un minut (poca broma!).


A més de l'espai pròpiament dedicat a l'oració, el complex de la mesquita inclou un museu, un centre cultural, una madrassa, una mediateca, l'Acadèmia de les Arts Tradicionals, sales d'ablucions, hammams, diversos aparcaments subterranis... Tot el que pot encabir-se en 9 hectàrees!


També hi ha el mausoleu de Hassan II, el pare de l'actual monarca. La mesquita va ser el gran llegat visible del seu regnat. S'hi va implicar personalment amb la finalitat, entre altres, de donar un símbol recognoscible a la capital econòmica del país. Segurament, a hores d'ara, ja és l'edifici més emblemàtic del país.


Tot en aquest temple, des de l'elecció del lloc (literalment, damunt la mar), que s'inspira en un verset de l'Alcorà, fins la tria de materials, els diners destinats (la Viquipèdia parla de donacions no voluntàries - ?!)... està fet per deixar bocabadat al món. Una desorbitada mostra de puixança.

7 comentaris:

 1. Hom diria que el tal Hassan II potser tenia alguna mena de complex, oi...? Ara que, li va quedar una mesquita xula, xula...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ací no se ocorre dir-ho a ningú, per si de cas ;)

   Elimina
 2. La vaig veure per fora, i també vaig entrar a veure el mausoleu, tota la resta de coses que té diria que no. La vaig trobar estranyament buida de turistes en comparació la seva magnificència.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per veure-ho tot caldrien 3 o 4 dies, no?

   Elimina
 3. Encara no coneixem Casablanca... no hem trobat el moment ;)

  ResponElimina
  Respostes
  1. Casablanca trencaria els esquemes de molts viatgers. Jo crec que per això la majoria no hi passen mai, o fan una visita ràpida a la mesquita i prou.

   Elimina
  2. A mi ja m'agrada que em trenquin els esquemes. El cas de Casablanca és molt clar: ens fan moooooooolta mandra les grans ciutats i més si anem amb cotxe. Per fer una visita ràpida a la mesquita no sé si em compensa tot l'esforç. És una qüestió pràctica.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.