30.5.16

Xal·la

Porta de Xal·la (باب شالة)

Xal·la (شالة en àrab, Chellah en francès), prop de Rabat, avui en ruïnes, és l'assentament més antic a la vora del riu Bu Regreg. No és difícil de trobar, però no espere moltes indicacions per Rabat. No està molt publicitat, tot i que pertany conjunt monumental de Rabat inscrit a la llista de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO des de 2012. Tampoc hi havia molts turistes, o potser era fora de temporada, o massa prompte. Com en quasi tots els monuments nacionals, l'entrada costa 10 dírhams, i la visita val la pena.Es va començar a excavar l'any 1933, i des dels seixanta no s'han aturat els treballs arqueològics.

Carrer de la ciutat romana i (el que queda) d'un arc
Tot i que hi han evidències d'ocupacions anteriors (troballes des del VII aC), el més evident és l'estructura de la ciutat romana: Sala Colonia.

Restes de l'època romana. Murades del segle II.

Els romans van abandonar el lloc el segle IV. Va passar per diverses mans, però no va tornar a adquirir importància fins el segle XII, quan els marínides, van decidir establir-hi la necròpolis reial. De fet, aquesta etapa és la que trobarà més destacada en moltes guies, que solen parlar de la necròpolis de Xal·la.

Mausoleu d'Abu-l-Hàssan Alí (أبو الحسن علي بن عثمان),
mort el 1351, qui va fer la necròpolis monumental.

La necròpolis ocupava la part baixa de l'antiga ciutat, i constituïa un complex que comprenia diversos edificis: un oratori, diverses cúpules (قباب) i una mesquita A mitjan segle XIV s'hi van afegir una madrassa, un hammam i una hostatgeria (نزالة).

La madrassa

Paret de la madrassa

Tant a la madrassa com a la mesquita, encara es poden apreciar alguns mosaics i inscripcions.

La mesquita es va construir el 1284

El minaret

6 comentaris:

 1. Anònim30.5.16

  I la part del post on ens expliques un comportament marroquí estrany on és?

  ResponElimina
 2. Deuen tenir tantes restes antigues que a algunes no els fan cap cas. És el que passa en llocs amb tanta història, però déu n'hi do el lloc...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquesta és de les que en fan cas... però no molt.

   Elimina
 3. He arribat aquí volant amb Air Pons.
  M'alegro d'haver conegut aquest blog.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Benvingut, i gràcies. Torne quan vulga :)

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.