13.6.16

Índex de lectura (2/2)

I, com que la gent llig poc, a algú se li ha ocorregut una idea genial...

Ara gairebé ningú ja no llig diaris en paper al cafès. Però fa anys, si un venia d'Europa o d'altres països àrabs (per exemple,Tunísia), era un aspecte que cridava l'atenció del Marroc: entrar en un cafè normalet, de matí, i que absolutament ningú estigués llegint un diari.

Doncs la Federació marroquina dels editors de diaris troba que encara és massa perquè, segons un estudi que acaba de publicar, cada diari que es compra el llegeixen una mitjana de 5 persones, i, en part, és per això que no van avant. El 23 de maig, el ministre del ram va rebre'n els representants i, en les declaracions posteriors, els va donar la raó: la lectura gratuïta de diaris als llocs públics és "una amenaça existencial per a la premsa". Es va acordar que al nou Codi de la premsa que s'està preparant la llei vigent és de 1977 s'inclouran mesures al respecte. A saber, entre altres: campanyes de sensibilització contra aquesta pràctica que està dessagnant el sector i, directament, la prohibició de llegir diaris gratuïtament en llocs públics. Torne-ho a llegir.

(Esperem que ningú els explique als editors de premsa una pràctica que no han recollit a l'informe: el lloguer de diaris. Almenys a Tetuan, els diaris es poden llogar directament al quiosc, per la meitat del preu de la venda.)


-----
Font oficial / Altres fonts: 1, 2, 3...

13 comentaris:

 1. Anònim13.6.16

  Prohibim llegir diaris gratuïts en públic perquè volem incentivar la lectura de diaris, només a Marroc farien servir una lògica tan bona.

  PD: Al Quiosc? Pensava que els diaris es vendrien a la farmàcia.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ho has llegit en diagonal! No es tracta de prohibir els diaris gratuïts, sinó de prohibir llegir els diaris gratuïtament en els llocs públics. O siga, prohibir compartir els diaris, i així, ehem, tothom en comprarà.

   Els diaris es venen i es lloguen als quioscs. El que es ven a les farmàcies és el raticida.

   Elimina
  2. Em pregunto per les versions digitals... :D

   Elimina
  3. Et preguntes si les venen a les farmàcies? :P

   Els diaris digitals són més llegits, com a tot arreu. La gent els llig al mòbil, sobretot.

   Elimina
  4. Ah, vaja, així que això és a tot arreu igual.

   Elimina
 2. De veritat que vivim al mateix planeta? Ja fa una temporada que començo a tenir dubtes...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Oh, jo no en tinc cap dubte! :)

   Elimina
 3. El més trist és que no aconseguiran res...bé, si, que encara es llegeixi menys diaris....perquè per no comprar-ne,no el llegiran. I si ja es llegeix poc com bé dius...
  (Tot i que el què mai vaig arribar a veure és algú llegint un llibre...això si que seria digne de foto!)

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'objectiu, en realitat, és que la premsa guanye més diners. O siga, que es compren més diaris, no que se'n llegeixen.

   A Tetuan hi ha un parell de cafès, diguem, més intel·lectuals on sempre hi ha gent llegint. A la resta, futbol, parxís (molt del nord, això), sudokus i silenci.

   Elimina
 4. Això de llogar el diari és una bona pensada, tanmateix. Però hi trobo un inconvenient, que és renunciar a la principal utilitat d'un diari: tenir paper per a posar al terra després de fregar.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La principal (única?) utilitat del diari, a Tetuan, és fer-ne el sudoku! :)

   Elimina
 5. Aquest apunt és incomparable.

  ResponElimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.