2.6.16

La flora i la fauna de Xal·la

Porta de Xal·la (باب شالة), per dins

Entrar a Xal·la és entrar en un gran oasi amb més de vuitanta espècies vegetals censades. El jardí pròpiament es va acondicionar en temps del Protectorat francès, que en deien el Jardin des Tours, de les torres.


A banda de la flora, hi ha la fauna. L'antiga sala d'ablucions de la mesquita, no se sap quan va ser envaïda pels peixos de l'aqüeducte subterrani i ha esdevingut la basa de les anguiles (حوض النون). 


La memòria popular ha convertit el lloc en sagrat i els peixos en protectors, tant de les tombes com dels marabuts que hi ha al costat.

Marabut

Ah, però les reines de Xal·la no són les anguiles, ni les que hi ha soterrades. Les reines de Xal·la són les cigonyes!


Les cigonyes blanques (اللقلاق الأبيض, Ciconia ciconia) constitueixen una colònia estable a Xal·la.


Hi ha més de setanta-cinc nius a l'interior, i vint-i-cinc a les murades, que segons informen els cartells, es renoven en un 7% cada any. Tots els nius estan a la part sud.Segurament depèn de l'època, o de l'hora. El dia que servidors vam anar-hi, tal com baixavem, el claqueig s'anava fent més i més fort, i va arribar un punt que no permet ni parlar. Impressionant.Cigonya, en àrab, es diu لَقْلَق, que sona, més o menys laqlaq, talment com el so que fan amb el bec.

6 comentaris:

 1. Anònim2.6.16

  Les cigonyes es mengen les anguiles?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ací veig un argument potencial d'una série pensada perquè agrade més al sector aviari.

   Elimina
 2. El dia que vàreu visitar Xal·la les cigonyes us van aplaudir.

  ResponElimina
  Respostes
  1. No se'ns havia acudit... :)

   Elimina
 3. Semblen grosses, ho són, oi? Parlo de les cigonyes, és clar. Hauria estat bé una foto més de prop de les anguiles, també deuen tenir la seva gràcia. Són d'aquelles elèctriques?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Per a mi, les cigonyes són molt grosses, però no tinc molt de punt de comparació. A l'aigua no et podies apropar molt més.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.