8.8.16

La casa pintada d'Asila


Cada estiu (les dates varien), a Asila té lloc un festival d'arts que dura un parell de setmanes: el Moussem Assilah (موسم أصيلة). Va començar el 1978, quan un parell d'artistes locals van convidar altres pintors a crear murals a les parets malmeses de la ciutat. La de 2016 és la 38a edició.


La programació inclou totes les arts: concerts, espectacles de dansa, estrenes de pel·lícules, conferències, recitals literaris... Amb figures ben conegudes del Marroc i d'arreu del món. En cada edició, a més, hi ha un país convidat. En els darrers anys s'hi han ajuntat unes 100,000 persones; potser per això tampoc no el publiciten tant i tant. I perquè, encara que puga semblar una cita per als intel·lectuals, el festival ha volgut, des del primer moment, ser per a la gent del poble.


Per això una part molt important del festival són els tallers, especialment per als xiquets i jóvens. La part més vistosa i més esperada segueixen sent els murals, que llueixen durant mesos a les parets de les cases i, passats el temps, es van descolorint per deixar pas a noves pintures. Mai hem pogut assistir al festival. Però resulta molt curiós, cada cop que xafem la ciutat, poder fer la mateixa foto d'una casa i que, alhora, siga completament diferent. Els artistes defineixen la identitat canviant d'Asila.

5 comentaris:

 1. És ben curiós això de la casa, és com estrenar casa nova cada any. No tots els murals m'agraden igual, però almenys ja es veu que és un festival molt colorista.

  ResponElimina
  Respostes
  1. L'avantatge és que si no t'agrada... l'any que ve fora!

   Elimina
 2. Cinc anys al Marroc, cinc vegades pintada la casa, doncs?

  ResponElimina
  Respostes
  1. No. Hi ha alguna foto d'abans de viure ací.

   Elimina
  2. No. Hi ha alguna foto d'abans de viure ací.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.