13.10.16

60% de Muhàmmads

Tanca a l'entrada d'Essaouira
La setmana passada, el 7 d'octubre, es van celebrar les eleccions legislatives al Marroc. La campanya va començar el 24 de setembre. Uns dies abans, però, ja havíem començat a veure anuncis animant la gent a votar.
Contraportada d'un setmanari
En l'eslògan (صوتنا مسموع، به نفرضو اختيارنا) hi ha un joc de paraules, perquè en àrab s'utilitza la mateixa paraula per a veu i per a vot (صَوْت). Així, tant es pot llegir El nostre vot s'escolta, imposem amb ell les nostres tries com La nostra veu s'escolta.... Baix hi diu: És el nostre dret i el nostre deure, votem tots (هذا حقنا وواجبنا... نصوتو كلنا).

No sembla que tingueren un èxit aclaparant. Per votar, com a França, cal registrar-se abans. El 2011 van votar el 45.3% dels 12 milions registrats. Enguany, el 43% de 15.97 milions.

La balança: símbol del PI (1)
La campanya va ser activa, sobretot, a les xarxes socials. Al carrer, va consistir en gent passejant-se a ells mateixos o al símbol dels partits respectius, i repetint eslògans. L'altre dia, a Rabat, anaven tots tan ben coordinats que qualsevol diria que eren professionals de la consigna política.


Sobretot, la propaganda dels partits va encaminada, a dir-li a la gent com ha de votar: posa la creu al llibre (2), posa la creu a la làmpada (3), etc.


El sistema electoral és una mica complex. Es trien 395 diputats. 305 corresponen a les circumscripcions locals; el nombre de candidats per circumscripció varia segons el pes demogràfic. El llindar per obtindre representació és del 6%. Els altres 90 corresponen a dues llistes nacionals:  60 escons reservats per a les dones i 30 escons reservats per als menors de 40 anys. El llindar, en aquestes llistes, és del 3%, i no poden repetir.

Llistes nacionals del PAM (4)
Alguns partits, com el de la foto de dalt, van presentar una llista de jóvens composada només per dones (i un home a l'últim lloc, perquè la llista fos vàlida). Tot i que ha augmentat d'un 3%, el percentatge de dones al parlament serà el més baix de tots els països magribins: 20.2%, 80 dones en total.
Candidatura a Tetuan del USFP (5)
60% de Muhàmmads
-----
(1) Partit de la Independència, حزب الإستقلال
(2) Partit del progrés i del socialisme, حزب التقدم والاشتراكية (antic Partit comunista)
(3) Partit de la justícia i del desenvolupament, حزب العدالة والتنمية
(4) Partit autenticitat i modernitat, حزب الأصالة والمعاصرة
(5) Unió socialista des forces populars, الاتحاد الاشتراكي للقوات الشعبية

4 comentaris:

 1. Anònim14.10.16

  Llibres? Làmpades? Muhàmmads? Menors de 40? La política es molt estranya al Marroc.

  Hi ha partits de dretes i d'esquerres? Hi ha partits republicans? Hi ha partits nacionalistes d'alguna regió que tinguin realment pes?

  ResponElimina
  Respostes
  1. D'això... un petit consell: quan vingues al Marroc no preguntes molt pels partits republicans.

   Elimina
 2. És molt complicat anar a votar, potser encara vote massa gent, a Espanya l'abstenció encara seria major: registrar-se, triar, ficar creus,.... Uf!

  ResponElimina
  Respostes
  1. La utilitat del vot és la mateixa als dos països... :(

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.