14.11.16

La farola


Sidi Bou Afi és el nom d'un far imponent, construït per prisoners alemanys, ara fa uns cent anys. En aquell moment, al costat de la carretera nacional. Ara, al mig d'un barri d'El Jadida. El far està ben pintat i cuidat, i segueix funcionant com a tal. Però l'entorn, com passa sovint, és un desastre (de brutícia, no de perill).


El nom li ve de la tomba d'un sant local que es troba a tocar. Entre els mèrits de Sidi Bou Afi hi ha el de curar la tos persistent. Les mares duen els xiquets que en pateixen al mausoleu, i després pugen les escales del far com a penitència (perquè el far també és miraculós...!?). I els xiquets es curen,per descomptat.


La torre fa més de 40 metres i la llum brilla a 65 metres per damunt del nivell de la mar. O siga, que resulta impossible no veure'l. Per arribar-hi, però, no hi ha cap indicació (Oh, que estrany! Si sempre està tot tan ben indicat!). Per sort, un cop al barri van apareixent pistes...

Penya de futbol

El nom corrent del far és, curiosament, farola. I, encara que s'ha de ser fanàtic dels fars o de la Primera Guerra Mundial (o les dues coses) per vindre-hi a posta, sempre hi ha qui n'aprofita la tirada turística per posar-li aquest nom a un cafè. Bé, o intentar-ho...


No va ser una errada aïllada, no... Miren el cantó de l'edifici:Bola extra: per als amants dels fars (algun a la sala?), el de Sidi Mesbah (1919), a sis kilòmetres i mig d'El Jadida:

4 comentaris:

 1. Segura que el far es diu Farola? No serà que es el far es diu Ola? I d’aquí far-Ola

  ResponElimina
  Respostes
  1. Aquesta explicació és complicada, eh?

   Elimina
 2. No sé si hi haurà cap altre aficionat als fars per aquí, però sens dubte tu ho ets!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ah, n'hi ha més dels que et penses!

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.