23.1.17

El certificat fonedís

Molts estrangers residents al Marroc no ho saben, però la carte de séjour ('targeta de residència') té un objectiu molt clar: alliberar-los de l'avorriment i entretindre'ls durant mesos i mesos. Per exemple: cal repetir les fotos no una vegada ni dues; legalitzar la paperassa duu, com a mínim, un parell de matins; i després hi ha la tensió del moment (Sobraran còpies...? En faltaran...?...?). I tot just la té a les mans, ja cal renovar-la.

Cal agrair a les autoritats l'enorme l'interès que posen en eliminar la monotonia del procés. La paperassa necessària està en constant evolució: cada any canvia i, generalment, augmenta (Excepte si vostè ha dut tot el que tocava: llavors sobraran papers).

Enguany ha sigut el torn del certificat d'antecedents penals.


Per a l'obtenció de la carte la primera vegada cal un certificat d'antecedents penals (negatiu, òbviament) expedit pel país del sol·licitant*. Per a les renovacions, el certificat l'ha d'expedir el Marroc. Hi ha diferents passes:

La sol·licitud
La novetat: es pot demanar per Internet. És molt senzill: omplir un formulari i adjuntar-hi el passaport i la partida de naixement. Uh? La partida de naixement? Bé, en la pràctica el sistema es conforma amb qualsevol document que especifique on i quan ha nascut vostè, i el nom complet dels seus pares. En sol·licitem dos, òbviament, un per a cada membre d'Un puntal d'Hèrcules. Diguem-ne A i B.


El seguiment
Llavors el sistema dóna un codi de seguiment. Com que el certificat A, no se sap per què, dóna error, el tornem a demanar. Tenim tres codis: A amb error, A i B. Una setmana després o així, introduïm el codi i el certificat informa que el certificat B està llest, però l'A, no.


La pòlissa
Com sempre, cal comprar dues pòlisses a l'estanc, de 20 dírhams. I a l'estanc del costat del jutjat, com sempre, s'han acabat. Només en té de 10 dírhams. Però, sàviament, el dependent ens aconsella: "Si els han dit de 20, no en porten dues de 10". Cap a un altre estanc.


El jutjat
Anem al segle XIX, perdó, a l'edifici del jutjat, que per sort està prop de casa i, després de donar-hi un parell de voltes pels passadissos, trobem l'oficina. Cal esperar una estona. Una bona estona.

En entrar, donem el codi B, que en teoria estava llest, i ens informen que no ha vingut (?). Llavors ens equivoquem nosaltres i donem el codi A amb error. Miraculosament (??), el certificat està, i ens l'imprimeix. Hi surt el nom de... B (Això què és???).

Ara cal anar a l'oficina del costat perquè ens enganxe la pòlissa la persona especialista en enganxar pòlisses i estampar segells. Un.


La sol·licitud 2 / El jutjat 2
Com en el dia de la marmota, el dijous** següent repetim tot el procés excepte la pòlissa, que ja teníem. Ara tenim un altre codi (A2). La segona vegada trobar l'oficina és més ràpid. El que ocorre és que hem tingut la mala pensada d'anar-hi a l'hora de dinar. Cap de les quatre persones que no estan dinant no sap quina casella ha de marcar a l'ordinador. Esperem l'especialista. Esperem,esperem, esperem... drets en un passadís que es va buidant poc a poc.

Però al final, amb el codi A o A2 (n'hem perdut el compte)... l'obtenim! Indiana Jones amb el Greal a la mà no estava tan content.


---
* Ací també hi hauria molt a dir sobre la burocràcia...
** El dijous és el nostre dia dedicat a la burocràcia. Qui no dedica un dia a la setmana (com a mínim) a la burocràcia?

4 comentaris:

 1. Anònim23.1.17

  Cap antecedent penal? Jo pensava que havíeu fugit al Marroc tot escapant de la justícia espanyola, quina decepció!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si no t'enxampen, no tens antecedents penals.

   Elimina
 2. No diràs que no t'ho passes bé allà a Marroc! No, seriosament, de ser tu, jo ja fa temps que hauria fotut el camp. Que burocràticament, tampoc deu ser trivial...

  ResponElimina
  Respostes
  1. Anar-se'n d'ací, quan un hi viu legalment (la majoria dels europeus no fan la paperassa),també donarà per uns quants apunts...

   De tota manera, s'adona un que les coses a ca nostra només funcionen una mica millor. Traure un certificat de penals d'Espanya vivint a l'estranger és més complicat i car que anar-hi personalment. T'has canviat alguna vegada de comunitat autònoma? Vés, trau-te la targeta sanitària i ja m'ho contaràs... :|

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.