16.1.17

L'herència portuguesa d'El Jadida

L'herència portuguesa d'El Jadida no es limita a la cisterna. La ciutat va ser un dels primers establiments creats a l'Àfrica per exploradors portuguesos camí de l'Índia. Els germans Francisco i Diogo de Arruda van construir la primera ciutadella el 1514. Entre 1541 i 1548 es va ampliar i es va convertir en un dels primers exemples de fortalesa en forma d'estrella, capaç de resistir els canons.


Els portuguesos se'n van anar el 1769. La fortalesa va quedar abandonada i, a mitjan segle xix es va rehabilitar i se li va donar el nom d'El Jadida (الجديدة, 'La Nova').


Les murades de la ciutat són impressionants, i és un plaer passejar-hi. Hi ha parts més netes i cuidades que altres (menys visitades, segurament). Els xiquets del poble també les aprofiten per jugar, o per eixir a la mar a buscar cucs entre el fem (literalment) per vendre'ls-els als pescadors de canya. (La meitat dels xiquets europeus es moririen d'una infecció només d'apropar-s'hi...).


A banda de les murades, només entrar a la ciutat hi ha l'antiga església catòlica de l'Assumpció, també d'aquell temps. L'antic campanar, que també va funcionar com a far durant uns anys, ara és un minaret. L'església, però, és un centre cultural.

Café do Mar

Per tot, per tot, s'exhibeix l'herència portuguesa que li dóna un carácter tan específic a la ciutat...

Praça do Terreiro
El Jadida va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 2004.

2 comentaris:

 1. Anònim16.1.17

  El ministeri de turisme del Marroc aprova aquest post

  ResponElimina
  Respostes
  1. No. Per a aconseguir el nihil obstat la part del fem hauria de desaparèixer.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.