15.5.17

El calendari i el concepteEl ramadà és el novè any del mes mes de l'any lunar. O siga, que dura vint-i-vuit dies. Però una cosa és el calendari, i una altra cosa, el concepte de ramadà, que és molt més llarg.

D'una banda, hi ha els que han de recuperar alguns dies. Per resumir: si l'any passat, per algun motiu (viatge, malaltia...), va deixar de dejunar alguns dies, té fins el ramadà següent per recuperar-los. De cop, un a un, o como li vaja bé. És com si quedés el ramadà per setembre... Ah, però què passa amb les assignatures que costen? Doncs que, si no ens obliguen, no va mai bé fer-ne els exercicis. De manera que un ho va deixant, ho va deixant... I quan falta poc per al següent ramadà, encara ho té pendent.

D'altra banda, hi ha la suggestió col·lectiva. Un mes abans ja està tothom parlant del ramadà, pensant-hi, fer elucubracions sobre quan comença exactament... De manera que hi ha gent que, tres o dues setmanes abans, comença a canviar una mica els horaris. Les botigues també: obrin més tard de matí i tanquen més tard de nit. Com una reacció en cadena, la gent també ix més tard de casa. A més dels horaris, canvien els productes: al súper els sacs de farina i sucre passen de dos a cinc quilos, al carrer hi ha moltes paradetes de dàtils...

Aquest cap de setmana serà el darrer abans del ramadà. Si fa bona hora, a les platges no cabrà ni una agulla, perquè durant el ramadà no hi va gairebé ningú.

Després, els dies de ramadà hi ha qui els viu amb alegria, hi ha qui abandona Marroc a la primera que pot (molts!), hi ha qui els viu amb resignació,  i hi ha qui és queixa a tota hora. Aquests darrers ja han començat.


-----
Què és el ramadà i què s'hi fa?

6 comentaris:

 1. Anònim15.5.17

  Novè any del mes lunar? Que es un mes lunar? Un mes te anys? Jo em pensava que era al revés, que els anys tenien mesos, però com que al Marroc ho fan tot al revés ja no m’estranyo

  ResponElimina
  Respostes
  1. Premi al (únic?) lector que no llegeix aquest blog en diagonal!

   Elimina
 2. I si deixes 'assignatures per setembre', qui et controla que les vagis fent?

  ResponElimina
  Respostes
  1. Controlar? Ni durant el ramadà ni després: no hi ha cap control, diguem-ne, extern. És un assumpte entre Déu i tu.

   Elimina
 3. A la meua classe també fa setmanes que en parlen, així que ja tremolo perquè diuen que no rendiran a l'examen, però quan he proposat avançar-lo no hi ha hagut manera.

  ResponElimina
  Respostes
  1. A l'hora de no rendir, qualsevol excusa és bona!

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.