8.6.17

El dejuni durant el ramadà

L'aspecte que crida més l'atenció del mes de ramadà és el dejuni durant les hores de llum. Dejunar no és obligatori. És a dir, es considera obligatori des del punt de vista religiós (amb excepcions per l'edat, la condició física, etc.). Però, legalment, al Marroc, ningú no està obligat a dejunar.

Sí que hi ha una obligació al respecte. Això és el que diu l'article 222 del Codi penal:
Celui qui, notoirement connu pour son appartenance à la religion musulmane, rompt ostensiblement le jeûne dans un lieu public pendant le temps du ramadan, sans motif admis par cette religion, est puni de l'emprisonnement d'un à six mois et d'une amende de 200 à 500 dirhams. ['Qui, notòriament conegut per la pertinença a la religió musulmana, trenca ostensiblement el dejuni en un lloc públic durant el temps del ramadà, sense motiu admès per aquesta religió, serà castigat amb d'un a sis mesos de presó i una multa de 200 a 500 dírhams']
És una llei controvertida i de difícil aplicació. Per començar, els marroquins són musulmans per defecte (si no manifesten la pertinença a una altra religió). Tots els anys ix la notícia d'algun detingut per aquesta causa, que sol ser més per qüestions d'ordre públic que no pas estrictament religioses. També tots els anys hi ha accions d'associacions diverses que demanen que es revoque l'article.

En la pràctica, qui decideix no seguir els preceptes del ramadà ho fa de manera discreta, i s'estalvia de donar explicacions.Pel que fa als estrangers, els marroquins sempre suposen que no som musulmans i, per tant, ningú no espera que passem el dia sense menjar, beure ni fumar. Però, en realitat, sí que s'espera que no ho fem en públic.

Viatjar pel Marroc en ramadà pot ser una mica incòmode (sempre depenent del grau d'adaptabilitat de cadascú). Excepte si un ve decidit a seguir completament el ritme. No sol ser el cas: els turistes europeus i americans que hi venen són més aviat dels que els agrada fer el turista. Es posen a fumar a les sis de la vesprada davant d'una mesquita i després es queixen que els han increpat. Durant el ramadà els ànims estan una mica exaltats, i hi ha ha qui pot veure-ho com una provocació, es faça o no amb aquesta intenció.

El millor consell és, com en general, el de les àvies: allà on vages, com veges fer, faces. Perquè, de fet, quasi és més fàcil no menjar pel carrer que fer-ho: ningú no ho fa, els cafès estan tancats, la majoria de les botigues obren molt tard, i el nombre d'establiments on es ven alcohol disminueix dràsticament.


-----
Què és el ramadà i què s'hi fa?

9 comentaris:

 1. Moltes gràcies per les explicacions. Em quedo amb la idea que pots no seguir el ramadà, sota la teva pròpia responsabilitat.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Si el segueixes, també és sota la teua responsabilitat. Ningú no se'n fa càrrec de les conseqüències.

   Elimina
 2. Jo hi he anat diverses vegades en Ramadà i tens raó, no és la millor època. Potser si no estàs a un poble remot sempre et serveixen, però si que es veritat que tot va a un altre ritme. Recordo la primera vegada, que quan va començar el ramadà, en ple mes d'agost, de cop les botigues van començar a posar cartellets amb preu a les coses...i és que estaven massa fets caldo fins i tot per regatejar!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sempre et serveixen... en els llocs destinats a servir turistes. I en extremis. Potser en llocs com Marràqueix és diferent, no ho se´. Però, per exemple, en tot el centre de Rabat no et fas un cafè a mig matí. Fa dos anys estava obert el McDonald's; l'any passat, ni això.

   Elimina
 3. I per coses com aquestes sempre m’ha semblat una bona idea separar estat i religió

  PS: Pots ser marroquí i declarar-te ateu? O ha de ser per força una altra religió?

  ResponElimina
  Respostes
  1. No n'estic 100% segura, però crec que has de tindre una religió.

   Elimina
 4. Al meu institut els alumnes estan més cansats perquè fan el ramadà i se'n van a dormir tard (tot menjant).

  ResponElimina
  Respostes
  1. I és queixen més que dejunen, segur.

   Elimina
  2. I els que no en fan fan veure que també amb entrepans als calaixos. :D

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.