12.6.17

Estevanico


Ara diuen que els Homo Sapiens més antics són marroquins. La premsa va plena de titulars com L'Homo Sapiens est né au Maroc il y a 300 000 ansDécouverte: le premier "homo sapiens" connu était marocain... Hi ha qui fila més prim: Homo Sapiens is Moroccan, Precisely from Marrakech (I el barri, no el diuen?).

Però és que els maroquins sempre han sigut uns pioners! Per exemple: qui sabia que el primer africà que va xafar Amèrica del Nord, era marroquí?

Estevanico (c.1503-1539), o EstebanicoMustafà Zemuri (zemuri = 'd'Azzemur'), Esteve el Negre, Esteve el Moro... va ser un esclau negre que va acompanyar Cabeza de Vaca a Amèrica. Sembla que després, al Nou Món, li va anar bé, i és considerat el descobridor de Nou Mèxic. Però només se'n recorden d'ell al seu poble. I, tenint en compte l'estat del mural que li van dedicar fa anys... tampoc no molt.

Bé, no. També hi ha, almenys, dues novel·les que en conten la història: Le Fils du Soleil, de Hamza Ben Driss Ottmani i The Moor's Account de Laila Lalami.

De 1508 a 1540 portuguesos dominaven Azzemur i gran part de la costa atlàntica del que avui dia és Marroc. O siga, que estrictament, Estevanico no era marroquí... com aquells Homo Sapiens.

4 comentaris:

 1. El problema amb l’evolució es precisament que evoluciona mica en mica, no vas a dormir un dia sent Homo antecesor i et lleves l’endemà sent sapiens, hi ha molts anys entremig d’evolució entre un i l’altre que mig un mig l’altre, per tan li podríem dir homo sapiens molt antic o homo antecessor molt modern o podríem buscar algun nom entremig com Homo Rhodesiensis o ves a saber.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Això és igual, xerrameca científica. L'important és que eixes calaveres són marroquines!

   Elimina
 2. Però ja està bé saber vendre el patrimoni, treure una mica de pit, que després diem que no hi ha prou autoestima de poble.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Estic d'acord... quan hi ha un patrimoni per vendre.

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.