19.3.18

Espècies

A Tetuan hi ha una sèrie de carrers, diguem-ne temàtics. Perquè la cosa va així: si un negoci funciona, o sembla que funciona, immediatament se n'obri un idèntic al costat, i un altre, i un altre... (fins que deixen de funcionar per saturació, probablement).


Així, hi ha carrers comercials on quasi només hi ha sabateries, o botigues de bosses, o de fruita seca... I hi ha un carreró a la medina que deu ser el preferit de servidors per la bona olor que fa (i això no és tan freqüent...).

Hi ha alguna botiga d'espècies, però, sobretot, el que hi venen són herbes i altres productes tradicionals d'higiene i cosmètica: corfes d'arbres i fruits, llavors, argiles, henna, aigua de roses i de gessamí. oli d'ametlla... i d'altres que no comprem mai perquè no sabríem com utilitzar-los.

De botigues d'aquestes cada cop n'hi ha menys, perquè la majoria de la gent tampoc no sap com utilitzar-los, o ho fan molt puntualment. Ací, si algú té poder adquisitiu per comprar xampú d'una marca comercial, no en comprarà de bldí, perquè fa pobre. Igual que les dones només van al hammam com a cosa folklòrica, per als casaments, perquè, "Què s'ha pensat? Tenim dutxa a casa!" (I no van als tradicionals, tampoc, sinó als spas moderns... i cars.)De botigues d'espècies i de productes a l'engròs també n'hi ha menys cada vegada. Excepte als llocs turístics, on pareix que es multipliquen. Però eixes muntanyes d'espècies altíssimes són falses, clar, de cartró. Ho venen tot envasat i a preu d'or ( i més passat que...!).

En les botigues normals d'espècies sí que ho venen a l'engròs, però ho tenen en bosses més o menys tancades. Excepte el que té molt de servei, clar. Amb els quilos de comí que deuen despatxar cada dia, no ha de dindre temps d'agafar molta pols...

4 comentaris:

 1. Tinc poc coneixement de les espècies. A part de la sal que li poso a gairebé tot, el pebre negre pels entrecots, i les herbes provençals per algunes carns no poso massa més, no seria gaire bon client per les botigues del Marroc.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Ni per a les de Sabadell, no? Perquè a Sabadell també en venen, d'espècies...

   Elimina
 2. Bé, sobre botigues d'aquestes que es ven a granel prefereixo no parlar-ne, encara que fa un temps en van obrir una al poble i té molt èxit, jo hi vaig sovint també. Però sí que volia comentar una cosa sobre l'acumulació de comerços semblants en llocs concrets. Sembla un contrasentit, però un comerciant em va dir que era per crear 'clusters' d'un producte concret, de manera que qui vol comprar allò sap a quina zona ha d'anar. Llavors cadascú triarà la botiga que més li agradi, i totes surten guanyant. Bé, aquesta és la teoria...

  ResponElimina
  Respostes
  1. És cert, sempre hi va més gent si hi ha més d'una botiga d'un mateix producte. El que xoca una mica ací és la facilitat amb que es canvia de negoci: un senyor que t'està venent pijames, la setmana que ve ven ordinadors, i al cap d'un mes ha muntat un supermercat (!!).

   Elimina

Gràcies per vindre. Tots els comentaris són benvinguts, i a més de franc.